"Meg lehet verni Orbán Viktort"
A német szociáldemokrata párt (SPD) az MSZP-t tekinti legfontosabb magyarországi partnerének - mondta az MTI-nek szerdán Berlinben Molnár Gyula, a párt elnöke az SPD vezetőivel folytatott tárgyalásai után.

Molnár Gyula a pártelnök-alkancellár Sigmar Gabriellel, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel, Thomas Oppermann parlamenti frakcióvezetővel és az SPD uniós ügyekkel és külügyekkel foglalkozó szakpolitikusával folytatott megbeszélései után hangsúlyozta: a német szociáldemokraták a magyar kormány tevékenysége miatt nem Magyarországot bírálják, hanem a Fideszt, és az MSZP-t tartják "annak letéteményesének, hogy Magyarországot vissza lehet terelni Európa fősodrába".

Az elbukott kvótanépszavazás és a kudarcba fulladt alkotmánymódosítás ügye az SPD számára is világossá tette, hogy "meg lehet verni Orbán Viktort" és lehet változás Magyarországon. Egyértelművé tették, hogy a magyar politikai mezőnyben az MSZP az az erő, amellyel "készek és akarnak is tárgyalni" ilyen ügyekben - húzta alá Molnár Gyula.

Az MSZP és a német szociáldemokraták közös meggyőződése, hogy bőven van tennivaló az Európai Unióban, amelyet azonban nem erős nemzetállamok laza szövetségévé kell tenni, hanem a nemzetállami önállóság megőrzése mellett kell megerősíteni, mert az EU "nem technikai együttműködés, hanem értékközösség" - tette hozzá.

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.