A félelem bére: jön a pedagógusfizetés-emelés
A Hetek által megkérdezett szakemberek azt állítják: ha lesz is emelés, annak nagy részét ledolgoztatják az ezentúl ki nem fizetendő túlórák révén.
A félelem bére: jön a pedagógusfizetés-emelés

Szeptember elsejétõl lesz pedagógus-béremelés és bevezetik az életpályamodellt is. Az MTI szerint az érintettek „tapssal fogadták és megelégedéssel nyugtázták” Balog Zoltán miniszter bejelentését. Ezzel szemben a Hetek által megkérdezett szakemberek azt állítják: ha lesz is emelés, annak nagy részét ledolgoztatják az ezentúl ki nem fizetendõ túlórák révén, ráadásul elbocsátásokra is számítani lehet. 

 

A béremelés mindenkire vonatkozik, a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is, tehát mások mellett a logopédusokra, az iskolapszichológusokra és pályaválasztási tanácsadókra, valamint természetesen az óvónőkre, közülük pedig a középfokú végzettségűekre is, jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter június 29-én. Ezt később Orbán Viktor cáfolta, mint kiderült, csak a pedagógusoknak jár a béremelés.

 

Becslések szerint egy harminc éve dolgozó pedagógus esetében összesen mintegy bruttó 110 ezer forintos növekedést jelent az életpályamodellel együtt járó béremelés. Csakhogy: az emelést jelen állás szerint két részletben kapják meg az érintettek. A felét szeptembertől, a másik felét 2014. januártól. Vagy, a másik félnek a felét kapják januártól, a maradék egynegyednyi emelést meg valamikor később. Mindez bizonytalan – mondta a Heteknek Radó Péter oktatáskutató. Ráadásul az sem tudható pontosan, minek a felét kapják szeptemberben illetve később, mivel a korábbi rendszertől eltérően a pedagógusok most kevésbé kiszámítható módon a bérüket nagyban meghatározó kategóriákba kerülnek be. Korábban a végzettség és a pályán eltöltött évek után automatikusan jött a béremelés, most viszont a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársai által készített riportok is jelentős szerepet játszanak abban, ki melyik kategóriába kerül, hívta fel a figyelmet egy jelentős változásra Radó Péter.

 

A cikk folytatását az atv.hu-n olvashatják el.