A válság alatt sem volt ekkora a hiány az első negyedév végén
A pénzügyi-gazdasági válság alatt és azóta sem volt három hónap után olyan nagy - az éves előirányzat 90 százaléka - az államháztartási hiány, mint idén.
A válság alatt sem volt ekkora a hiány az első negyedév végén

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön közölte, hogy az államháztartás központi alrendszerének hiánya márciusban 230,9 milliárd forint volt. Az első negyedévben a deficit 517,5 milliárd forintot tett ki, ez az 576,2 milliárd forintos éves előirányzat 90 százaléka.

 

Burány Sándor szocialista politikus szerint ráadásul bár a kormány sikerként könyveli el, hogy tavaly a GDP-arányos hiány a vállalt 2,94 helyett 2,43 százalék lett, az egyszeri bevételek és kiadások - így a magánnyugdíjvagyon állami kezelésbe vétele - nélkül a hiány 5 százalék körül alakult volna.

 

Arra is kitért, hogy a magyar állampapírok továbbra is csak 9 százalékos kamattal értékesíthetők, ezt a terhet pedig a magyar gazdaság hosszú távon nem tudja elviselni. Hozzátette: ha a kormány megállapodna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az nagyjából öt százalékkal csökkentené az állampapírok kamatát.

 

Azzal kapcsolatban, hogy az IMF-tárgyalások még nem kezdődtek meg hivatalosan, Burány Sándor elmondta: beszédes, hogy a kormány továbbra is csak a tárgyalások elkezdéséről tud tárgyalni a valutaalappal, noha az IMF-megállapodás nélkül a magyar államadósság tartósan nem finanszírozható a piacokról. (MTI)