Atlatszo.hu: Nyergesék első milliárdja
Egy forint befektetése nélkül, néhány hónap alatt jutott milliárdos értékhez egy titokzatos kis szolnoki cég még 2000-ben, az ügyletet akkor két állami bank, az MFB és a Postabank is segítette. A kft.-ben hamarosan megjelent Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd, majd az évek során a vagyon a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép tulajdonába került. Hogyan csináljunk milliárdokat öt lépésben?
Atlatszo.hu: Nyergesék első milliárdja

Cikksorozat, első rész.

 

Első lépés: Alapíts csendben céget ismeretlenekkel, tiszta lappal – majd szállj be még csendesebben!

 

1999 novemberében alakult egy családi vállalkozásnak látszó kft., Majoros és Társa néven Szolnokon. A céget Majoros János és Majoros Katalin hozta létre, 3 millió forinttal, fő tevékenységnek pedig malomipari termékek gyártását jelölték meg, bár a cégadatbázis alapján semmilyen kapcsolatuk nem volt a malomiparral. Majorosnak korábban olyan cégekben volt részesedése, amelyek az építőiparban dolgoztak, leginkább mérnöki tanácsadással foglalkoztak.

 

A kft-ét pár hónappal később egy 100 millió forintos tőkeemelés kíséretében megvásárolta a Von Holland Zrt., amelynek a tulajdonosi struktúrája a zárt részvénytársasági forma miatt nem ismert. Csak annyi volt róla tudható, amit a HVG leírt 2002-ben: az rt. áttételes érdekeltsége Tóth László vállalkozónak, aki az első Orbán-kormány idején több állami cégben is felbukkant, 1999-ben egy évig például a Tokaj Kereskedőház Rt. igazgatósági tagja volt. Ismert érdekeltsége volt a Transsylvánia Rt. is, amelyben 1994 és 1997 között it-tag volt Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet kiadójának többségi tulajdonosa (HVG, 2002. május 18.). 

 

A teljes írás, illetve a kapcsoloódó cikkek elolvashatóak az atlatszo.hu-n.