Átrajzolják a választókerületeket – itt vannak a részletek
A választásról szóló törvény jelenleg úgy szól, hogy 2013. június 30-a és a 2014-es általános parlamenti választás napja között már nem lehet megváltoztatni a választókörzetek határait. A változtatási tilalom kezdődátumát előbb szeptember 30-ra, majd július 15-re módosították.
Átrajzolják a választókerületeket – itt vannak a részletek

Hét országgyűlési választókerület határát változtatná meg a fideszes Vas Imre a parlamentnek szerdán benyújtott törvénymódosító javaslatában. Azt is kezdeményezi, hogy a jelenleg hatályos június 30-i határidő helyett július 15-ig lehessen átalakítani a körzetek beosztását. Az indítványról már szerdán tárgyalhat és a jövő héten szavazhat – a várhatóan július 5-ig tartó nyári rendkívüli ülésszakán – a Ház.

 

Az ügy előzménye, hogy kedd délelőtt a Fidesz kezdeményezésére négypárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok képviselői a választójogi törvény módosításának szükségessége miatt. Ezt azzal indokolta Rogán Antal, hogy technikai okokból, a települési jegyzőkkel folytatott konzultáció után szükséges néhány, elsősorban budai választókörzet határának megváltoztatása.

 

Délután még őszre halasztják, estére már rohamtempót ígérnek

 

A Fidesz frakcióvezetője aznap délután még azt közölte, hogy az erről szóló törvénymódosítást – miután az ellenzék nem támogatta a házszabálytól eltérést – csak szeptemberben fogadja majd el az Országgyűlés. A Hír Tv kedd esti műsorában viszont Rogán Antal azt mondta: az a véleménye, hogy ezt a döntést nem lehet őszre halasztani, ezért a Fidesz azt javasolja, hogy a parlament még a nyári szünet előtt fogadja el a körzethatárok módosítását. Ezért kezdeményezték a parlament összehívását a jövő hétre is.

 

A folytatást a hvg.hu-n olvashatják el.