Az erdélyi magyarság nem kért a Fidesz megosztó politikájából
Az MSZP szerint a romániai helyhatósági választások azt bizonyítják, hogy az erdélyi és a székelyföldi magyarság nem kér a Fidesz agresszív, megosztó politikájából.
Az erdélyi magyarság nem kért a Fidesz megosztó politikájából

Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: ezt támasztja alá, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) annak ellenére tudta növelni polgármestereinek a számát, hogy a Fidesz az elmúlt hónapokban a "a magyar adófizetők pénzén igyekezett térdre kényszeríteni".

 

A Fidesz hiába tett meg mindent azért, hogy az RMDSZ-től szavazatokat vegyen el, hiába támogatta a kampányban a Magyar Polgári Pártot Kövér László házelnök, az Erdélyi Magyar Néppártot pedig Németh Zsolt külügyi államtitkár - jelentette ki, megjegyezve, hogy a két új jobboldali pártot Budapestről próbálták felépíteni.

 

Szerinte a fideszes politikusok az elmúlt hónapokbeli "portyázásukkal" minden határon túlmentek, céljuk a szándékos rombolás volt, az, hogy a kormánytól tegyék függővé az erdélyi magyar politikai szervezeteket. De - folytatta - kudarccal jártak: az erdélyi és a székelyföldi magyarok nem kértek "az orbáni típusú nemzeti együttműködésből", nemmel szavaztak arra.

 

Mint mondta, ezt támasztja alá, hogy az RMDSZ több polgármesteri címet szerzett, mint a legutóbbi helyhatósági választáson, és olyan településeken is győzött, ahol eddig a Magyar Polgári Párt adta a vezetőt.

 

Az MSZP-s politikus gratulált az eredményhez az RMDSZ vezetőinek, és azt kívánta nekik, hogy munkájukat a magyarországi jobboldal beavatkozása nélkül végezhessék.

 

A romániai önkormányzati választásokon a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) több mint ötvenszázalékos győzelmét mutatják az első részeredmények, amelyeket hétfő reggel hoztak nyilvánosságra. A megyei pártlistáknál a kormányzó USL a voksok 52 százalékát, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) 13,3 százalékát, a populista Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) 8 százalékát, az RMDSZ 7,2 százalékát kapta meg. Az MPP az első országos összesítésben 0,75 százalékon, az EMNP 0,55 százalékon áll.

 

A választásokat értékelő kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: a részleges eredmények azt jelzik, pártjuk 184-ről 203-ra növelte a polgármestereinek a számát.

 

(MTI)