Az MSZP az első - a szavazólapon
A Nemzeti Választási Bizottság kora este kisorsolta, hogy a szavazólapon az egyes szervezetek milyen sorrendben szerepelnek majd. Az MSZP került az első helyre.
Az MSZP az első - a szavazólapon

Május 25-én ismét kinyitnak a szavazókörök, és a választópolgárok tizenegy párt országos listájára szavazhatnak. A tét ezúttal az, hogy közülük melyik és hány mandátumot nyer el az Európai Parlamentben.

 

Az Európai Unió egyetlen közvetlenül választott testületébe a tagállamok 751 főt delegálhatnak, és Magyarországnak huszonegy – a jelenleginél kettővel kevesebb – hely jut.

 

A listaállítás határideje délután négy órakor lejárt, és összesen két pártszövetség és kilenc párt adta le az aláírásgyűjtő íveket. Az indulás feltétele országosan minimum húszezer támogató aláírás összegyűjtése, a mandátumszerzéshez pedig a szavazatok legalább öt százalékára lesz majd szükség. Ez nagyjából arányos választási rendszer, mert – némi egyszerűsítéssel – a pártok öt százalékonként számolhatnak egy-egy képviselői hellyel.

 

A Nemzeti Választási Bizottság kora este kisorsolta, hogy a szavazólapon az egyes szervezetek milyen sorrendben szerepelnek majd. E szerint az első helyre az MSZP kerül, majd Seres Mária Szövetségesei (SMS), a Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom, a Jobbik, az LMP, az Együtt-PM, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), a Magyarország Mozgalom (MoMa) és az Új Magyarország Párt következnek, míg az utolsó a Demokratikus Koalíció (DK) lesz.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.