Az MSZP két lépésben korrigálná a közoktatás helyzetét
Az MSZP kormányra kerülése esetén előbb egy gyors, azonnali korrekciót hajtana végre a közoktatás területén, majd a szakmával egyeztetve hosszabb távú átalakításba kezdene.
Az MSZP két lépésben korrigálná a közoktatás helyzetét

Az MSZP kormányra kerülése esetén előbb egy gyors, azonnali korrekciót hajtana végre a közoktatás területén, majd a szakmával egyeztetve hosszabb távú átalakításba kezdene. Erről Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja, oktatáspolitikusa beszélt vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. 

 

Úgy vélte, a jelenlegi kormány módszeresen, több lépcsőben számolta fel a pedagógusok jogait, "megalázó alattvalói sorba" taszítva őket.

 

Az MSZP ezen folyamat visszafordítása érdekében azonnal véghezvinné azokat a változtatásokat, amelyekről konszenzus van a szakmában - fejtette ki az ellenzéki politikus. Példaként említette, hogy a nemzeti alaptantervből kivennék azokat, akik szélsőséges, "náci szellemben" alkottak, emellett valóban csak választhatóvá tennék a hittant, eltörölve ezzel azt a kötelező "színvallást", amellyel a szülőknek vallásosságukról kell nyilatkozniuk. Szólt arról is, hogy megszüntetnék a kötelező kamarai tagságot, és a tankönyvrendszer központosítottságát, továbbá visszaállítanák az iskolák autonómiáját.

 

Kunhalmi Ágnes aláhúzta: ezt követően a tanárok és szülők képviselőivel egyeztetve olyan hosszú távú változtatásokba kezdenének, amelyek igazságos és tisztességes béreket, valamint félelemmentes munkakörnyezetet biztosítanak a pedagógusoknak.

 

(MTI)