Baja Ferenc: Kormányváltás balról
Néhány nap múlva Magyarország ismét jövőt választ magának. Választhatunk, hogy merre menjünk tovább, hogy haladás vagy megtorpanás következzen. Választhatunk, hogy a múltban szeretnénk-e élni, ahol a modernitás szitokszó, vagy a jövőt választjuk, ahol az oktatás, a digitális írástudás és a nyelvtudás az érték.
Baja Ferenc: Kormányváltás balról

Néhány nap múlva Magyarország ismét jövőt választ magának. Választhatunk, hogy merre menjünk tovább, hogy haladás vagy megtorpanás következzen. Választhatunk, hogy a múltban szeretnénk-e élni, ahol a modernitás szitokszó, vagy a jövőt választjuk, ahol az oktatás, a digitális írástudás és a nyelvtudás az érték. Választhatunk, hogy Kelet vagy Nyugat. Folytatni akarjuk-e a felzárkózást Európa nyugati országaihoz, vagy visszaépítjük a vasfüggönyt és létrehozzuk a mi kis volt szovjet utódállamunkat. Választhatunk, hogy rövid távú előnyökért hagyjuk a populizmus győzelmét, vagy elfogadjuk, hogy a demokrácia -  minden hibája ellenére - munkát, jólétet és biztonságot nyújt.

 

Április 6-a sorsdöntő lesz a magyarok számára. Hiába harsogja Orbán Viktor megálmodott egypártrendszerének propagandája, hogy Magyarország jobban teljesít, ha a környezetünkben minden három emberből legalább kettő úgy érzi, rosszabbul mennek a dolgai. Én hiszem, hogy a magyar emberek többsége tisztában van vele: addig senkinek sem lesz jó itt élni, míg mindannyiunknak nem lesz jó itt élni!

 

Ahhoz, hogy mindannyiuknak jó legyen itt élni, kormányváltás kell. Amikor a baloldal vezeti majd ezt az országot, akkor nem csak a Közgépnek, hanem a köznépnek is lesz munkája. Amikor a baloldal vezeti majd ezt az országot, akkor nem az egymillió közmunkás országa leszünk, akiket csak a  jobb statisztika érdekében alkalmaznak, hanem 250.000 valódi munkahely jön létre. Amikor a baloldal vezeti ezt az országot, akkor nem azt fogja a kormány mondani, hogy havi 47 ezer forintból meg lehet élni, hanem azt, hogy ennyi pénzből nem lehet a következő hónapot megérni. És ezért fel is emeljük a béreket.

 

A baloldal visszaadja a normális munkahelyeket, amiket a Fidesz elvett. Visszaadja a magasabb béreket, amit a Fidesz elvett. Visszaadja a földeket, amit Fidesz elvett. Visszaadja a betegeknek a gyógyulás esélyét, amit a Fidesz elvett. Visszaadja a demokráciát, amit a Fidesz elvett. Visszaadja a fejlett Nyugathoz való tartozást, amit a Fidesz elvett. Visszaadja a kiszámítható élet reményét, amit a Fidesz elvett.

 

Hogy mindezt visszaadhassa, el kell menni szavazni, és el kell vinni szavazni mindazokat, akik már kicsit fásultak, reményvesztettek. Segíteni kell nekik, tartani bennük a lelket, hogy nincsenek lefutott meccsek. Nem szabad eleve feltartott kézzel a pályára menni, mert ebben az országban többségben vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, akik nincsenek megelégedve az ország teljesítményével, akik szerint rosszabbul élünk, mint négy éve. Többen vagyunk, és egy demokráciában a többség akarata érvényesül. Ha a többség kormányváltást szeretne, akkor mi le is váltjuk ezt a kormányt.

 

Ez azonban csak akkor működhet, ha a kormányváltó erők listájára és jelöltjére szavaznak. Mert aki otthon marad, az Orbán Viktorra szavaz. Aki más pártokra, jelöltekre szavaz, az Orbán Viktorra szavaz.

 

Magyarország ma nem azért van bajban, mert a magyar emberek kudarcot vallottak, hanem azért, mert jelenlegi vezetői vallottak kudarcot. De április 6-án egyetlen tollvonással mindenki hozzájárulhat a sikerhez, mindenki kiválaszthatja az irányt, és megjelölheti a szavazólapon, hogy Kelet vagy Nyugat, hátra vagy előre, jobbra vagy balra. A kormányváltás viszont csak balról jön.

 

Baja Ferenc, országgyűlési képviselő vendégcikke