Bayer szintjére került a Fidesz
Alig egy nap alatt utasította el a Bayer Zsolt elleni feljelentést a Fővárosi Főügyészség, mondván, nem történt bűncselekmény - így a publicistának aligha kell tartania a Fideszből való kizárástól. Miközben az Európai Bizottság alelnöke is elfogadhatatlannak nevezte a cigányellenes írást, az ügyészségi döntésen felbátorodott kormánypárt az ellenzéket "gyilkosok védelmezőinek" nevezte.
Bayer szintjére került a Fidesz

Fleck Zoltán szerint az ügyészség érvelése ugyan igaz, csakhogy a cigánygyilkosságok fényében jócskán megnőtt a Bayeréhez hasonló szövegek társadalmi veszélyessége.Bűncselekmény hiányában elutasította a - cigányellenes írása miatt - Bayer Zsolt ellen tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség. Ezzel a publicistának gyakorlatilag papírja lett róla, hogy nem uszított és nem volt gyűlöletkeltő, amikor a szigethalmi késelés nyomán állatokhoz hasonlította a cigányokat a Magyar Hírlap szombati számában. Tényként azt írta: "a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik", ezért ezt "nem tolerálni kell és megérteni, hanem megtorolni". Szerinte pedig az állatok "ne legyenek", és "ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan". Ezek után az egykori Fidesz-alapítónak és békemenet-szervezőnek feltehetően nem kell tartania attól, hogy pártja kizárja soraiból.

 

A főügyészség - illetve Ibolya Tibor fővárosi főügyész - a feljelentés elutasítását az Alkotmánybíróság egy 1992-es határozatával indokolta, mely szerint gyűlöletre az uszít, "aki másokat aktív, tevékeny gyűlöletre ingerel", melynek megvalósulásához "nem elegendő a veszély feltételezett volta", csak ha az erőszakos cselekedet a véleményből "közvetlenül fenyeget".

 

A cikk folytatását a népszava.hu-n olvashatják.