Csak ellenzékiek kaptak büntetést
Majdnem 19 millió forint büntetést szabott ki az Országgyűlés idén képviselőkre, az érintettek valamennyien ellenzékiek.
Csak ellenzékiek kaptak büntetést

A parlamentnek az országgyűlési törvény januári hatálybalépése óta van lehetősége büntetni. Előbb pénzbírsággal sújthatták azokat a képviselőket, akik a Ház tekintélyét vagy valakit, illetve valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget kirívóan sértő kifejezést használnak, megsértik az Országgyűlés tekintélyét vagy rendjét, míg június óta a tiszteletdíjukat csökkenthetik.

 

A parlament 58 alkalommal élt a büntetéskiszabással. Először márciusban, amikor - Kövér László házelnök javaslatára - az MSZP-s Szanyi Tibort havi tiszteletdíja harmadára, 131 ezer forintra büntette, amiért interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. A szocialista politikus magyarázatul azt mondta, jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

 

Néhány héttel később a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független képviselőkre, Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre szabtak ki bírságot. Előbbi 50 ezer, utóbbi 185 ezer forint büntetést kapott, mert a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul egy "Loptok, csaltok, hazudtok!" feliratú táblát állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szemben. Szilágyi Péter szigorúbb büntetését azzal indokolta Kövér László, hogy a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

 

A következő bírságot is PM-es képviselők kapták: Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára 70-70 ezer forintot róttak ki, mert egy "Itt Nemzeti Dohánymaffia működik" feliratú táblát vittek az ülésterembe, miután a Ház a trafiktörvény módosításáról határozott.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható el.