Csúnyán elmeszelték Magyarországot Washingtonban
Magyarország közel került ahhoz, hogy kiessen a "konszolidált demokráciák" kategóriájából – derül ki a Freedom House 2014-es Nations in Transit jelentéséből.
Csúnyán elmeszelték Magyarországot Washingtonban

A washingtoni székhelyű Freedom House 2014-es Nations in Transit (Nemzetek átalakulóban) jelentése szerint erősen leromlott Magyarország demokráciaindexe: a magyar besorolás a jelentés szerint már hatodik éve folyamatosan romlik, és mostanra már közel került ahhoz, hogy kiessen a "konszolidált demokráciák" kategóriájából, emellett pedig a korrupció is egyre inkább elterjedt.

 

A Freedom House értékelése szerint bár Magyarország még a "konszolidált demokráciák" közé tartozik, a szervezet 1-től 7-ig terjedő pontozási skáláján a tavalyinál rosszabb osztályzatot kapott a korrupció és a demokratikus vezetés szempontjából is. A Freedom House pontrendszerében az 1-es a legjobb osztályzat, Magyarországot összességében 2,96 pontra értékelték, szemben a tavalyi 2,89 ponttal – a 3 pont felettieket már a "félig konszolidált demokráciák" közé szokták sorolni, mint Romániát, Bulgáriát, Szerbiát, vagy Horvátországot.

 

A demokratkus kormányzás hiánya és a korrupció

 

A Freedom House Magyarországról szóló jelentése kitér arra, hogy a 2012 óta hatályban lévő alaptörvényt már ötször módosították, hogy a kétharmados töbséggel módosított törvények meg fogják nehezíteni az elkövetkezendő kormányok munkáját, illetve hogy a magyar törvényhozás általános minősége is nagyon alacsony, mert sokszor sietve fogadtak el törvényeket, hogy a kormány aktuális érdekeinek megfeleljenek. Emellett a jelentés megemlíti az Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentését, a kormány hatalmának kiterjesztését, illetve azt is, hogy Orbán Viktor, aki 1993 óta a Fidesz elnöke, sokszor személyes barátait ülteti kulcspozíciókba. Az általános jellemzés során a szervezet azt is megemlíti, hogy a gazdasági gondok és az általános pesszimizmus miatt rekordmennyiségű magyar emigrált Nyugat-Európába.

 

A folytatás a hvg.hu-n olvasható el.