EBESZ: óriási bajok vannak az áprilisi választás tisztaságával
Az állami propaganda a kormánynak kampányolt, a választási rendszer átalakítása is a Fidesznek segített, a határon túli szavazatoknál sérült az egyenlőséghez való jog - csak néhány kritika ez az EBESZ most kiadott jelentéséből az áprilisi magyar választásról. Magyarország megsértette az EBESZ koppenhágai szerződését a demokratikus választások feltételeiről.
EBESZ: óriási bajok vannak az áprilisi választás tisztaságával

Súlyos problémákat talált az EBESZ a magyar választáson. A most kiadott jelentésükben részletezték, mi mindent találtak a megfigyelőik április 6-án, és az eredmények lesújtóak.

 

Persze a választást többé-kevésbé korrekt módon megszervezték, és az is rendben volt, hogy minden választókörzetben több jelölt közül lehetett választani.

 

Az idei választást már új szabályok szerint rendezték meg, mint a korábbiakat. Az EBESZ szerint összességében negatívak voltak az új választási törvény hatásai. Ráadásul a törvényt úgy fogadták el, hogy nem volt mögötte elegendő társadalmi támogatottság - teszik hozzá.

 

Súlyos problémákat találtak a kampányban, kezdve onnan, hogy a kampányfinanszírozás átláthatatlan, a pártokat pedig alig lehet elszámoltatni. Ennél is nagyobb bajt jelez az, hogy az állami propaganda az EBESZ szerint a Fidesznek kampányolt. Ezzel Magyarország megsértette az EBESZ koppenhágai szerződését - ez az európai demokratikus választások feltételeit határozza meg.

 

A magyar sajtó erősen elfogult volt a kampányban - írják. Ennek az egyik oka az, hogy nagyon sok sajtótermék van a kormányhoz közel álló üzletemberek kezében. De nem csak közvetlen nyomásgyakorlásról volt szó. Az állami hirdetések súlya túl nagy a reklámpiacon. A médiapiac nem plurális, a lapoknál erős az öncenzúra. Ráadásul a kereskedelmi tévékből gyakorlatilag kitiltották a politikai hirdetéseket. Valójában persze nem kitiltás történt, de az, hogy ingyen kellett volna leadni hirdetéseket, a valóságban ezt hozta magával.

 

A teljes cikkért kattintson a VG.hu-ra.