Elemzők: az egyéni választókerületek felosztása a legvalószínűbb
A Századvég szerint a Bajnai Gordon vezette választási szövetség közvélemény-kutatással kombinált előválasztási ötletével szakításra akarta bírni a szocialistákat, míg a Magyar Progresszív Intézet úgy látja, a volt kormányfő csak átgondolatlanul próbálta meg átvenni a kezdeményezést.
Elemzők: az egyéni választókerületek felosztása a legvalószínűbb

Abban egyetértett a két intézet, hogy az egyéni választókörzetekben nem érdemes egymás ellen jelöltet indítaniuk a baloldali erőknek.Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője úgy véli, az összefogás valószínűleg meghiúsult, és nyílt rivalizálás kezdődött az Együtt-PM és az MSZP között, ez annak eldöntéséről szól, ki a felelős az egy éve tartó tárgyalások kudarcáért. "Kérdés, kinél marad a Fekete Péter" - fogalmazott. Az elemző politikai nonszensznek minősítette Bajnai Gordon javaslatát, amellyel szerinte a volt kormányfő célja az volt, hogy Mesterházy Attila szakítsa meg a tárgyalásokat. Az MSZP elnöke ezzel szemben visszadobta a labdát - tette hozzá Lánczi Tamás, és szerinte mindez sokáig folytatódhat.

 

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet vezetője ezzel szemben úgy fogalmazott, még nem esett kútba az Együtt-PM és az MSZP megegyezésének lehetősége. Az elemző szerencsétlennek és túl kockázatosnak ítélte Bajnai Gordon ötletét, de úgy véli, a volt kormányfő a "váratlan és meggondolatlan" húzásával nem akarta befejezni a tárgyalásokat, csak át szerette volna venni a kezdeményező szerepet. Hangsúlyozta, a magyar baloldalra "ráférne" egy előválasztás, de szerinte ez csak akkor lehetne sikeres, ha játékszabályait már jóval korábban lefektetik. Az előválasztások lényege túlmutat a jelölt személyének kiválasztásán, fontos célja ugyanis a saját tábor mozgósítása is a választásokra, ez azonban nem teljesül, ha a közvélemény-kutatások döntenek - fejtette ki Magyar Kornélia.Lánczi Tamás szólt arról is, az együttműködés kudarcának okát a felek eltérő stratégiájában látja, valamint abban, hogy Bajnai Gordon túl nagy árat kért a szövetségért. Szerinte a volt kormányfő eredeti célja az volt, hogy "kívülről elfoglalja az MSZP-t", ám ehhez nem tudott elég népszerűvé válni és megfelelő számú támogatót felmutatni, így a "jól taktikázó" Mesterházy Attila "ki tudott térni az ütései" elől. A szocialisták vezetője ezzel szemben azzal számolt, hogy pártja a már megszerzett pozícióinak feladása nélkül "bekebelezi" Bajnai Gordon szervezetét, és maga dönthet az egyéni körzetekről, valamint a listaállításról - fűzte hozzá.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.