Elmeszelték a Fideszt Baján
A Fidesz-KDNP a bajai kampányban megsértette a választási eljárásról szóló törvény alapelveit a településen köröző kampányautókról lejátszott hangfelvétellel - közölte a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság. A testület eltiltotta a pártot az ellenzéki jelöltet gyűlöletkeltőnek nevező felvétel használatától.
Elmeszelték a Fideszt Baján

A Fidesz hangosbemondós autóiból lejátszott felvétel az ellenzék jelöltjét, Teket Melindát gyűlöltetkeltőnek minősíti, ez a kijelentés pedig alkalmas arra, hogy sértse a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségi alapelvet - írta határozatában a területi választási bizottság.

 

"A választópolgárok szemében ez a közlés a jelöltre nézve hátrányos, őt rossz színben tünteti fel, rontja választási esélyeit anélkül, hogy magát a közlést tényekkel alátámasztaná. A Területi Választási Bizottság álláspontja szerint sérült a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelve is, hiszen valamennyi választásban érintettnek érvényre kell juttatni ezt az alapelvet minden tevékenysége során" - olvasható a határozatban.

 

A bizottság, amely eltiltotta a Fidesz-KDNP-t a további jogsértéstől, a vizsgálatban az Indexen megjelent videót is felhasználta. A videón a Fidesz egyik kampányautója látható, illetve elhangzik a többek között Teket Melindáról szóló hangfelvétel is.

 

„Tisztelt bajaiak! Vasárnap október 13-án újra választás lesz! Ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt! Az ön szavazatára is szükség van! Jöjjön el, és szavazzon 2013. október 13-án vasárnap Kovács Csabára, a Fidesz jelöltjére!” - szólt a kifogásolt felvétel.

 

A területi választási bizottság a tegnapi határozatával kimondta, hogy a Fidesz ismét jogsértő módon próbálta befolyásolni a bajai időközi választás eredményét - értékelte a döntést az MSZP. Közleményében a párt azt írta, ezzel "másodszor is bebizonyosodott, hogy a Fidesz törvényszegést is képes elkövetni azért, hogy a katasztrofális és korrupt kormányzása miatt várható bukását elkerülje".

 

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.