Emancipációs vita lett a családon belüli erőszakból
Másfél órán keresztül zajlott a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezés vitája hétfő éjjel, ahol olyan érvek is elhangzottak a kormánypártoktól, hogy a nőknek inkább vissza kellene térniük a gyereknevelés mellé. A kezdeményezésről a következő ülésnapon döntenek.
Emancipációs vita lett a családon belüli erőszakból

Valamivel este 10 óra előtt kezdték tárgyalni a képviselők azt a népi kezdeményezést, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon. Ugyan az ellenzéki képviselők előbbre vették volna ezt a napirendi pontot, hogy a tévé is közvetíthesse, a kormánypártok ezt leszavazták. A közel másfél órás vita azzal zárult, hogy a kezdeményezésről kedden döntenek a képviselők.

 

Nem kérdezték meg a kezdeményezőt

 

A népi kezdeményezést Halász Pálma indította (a parlamenti és bizottsági ülésen sem hallgatták meg), aki évek óta küzd azért, hogy Magyarországon külön bűncselekmény legyen a családon belüli erőszak, amelynek különböző formái szerinte legalább egymillió nőt érintenek. Az aktivista egy 2010-es, sikertelen kísérlet után idén tavasszal sikeresen gyűjtött össze több mint 50 ezer (az Országos Választási Bizottság szerint legalább 94 910 hiteles) aláírást, így a parlamentnek a népi kezdeményezés szabályai szerint foglalkoznia kell a kérdéssel. A népi kezdeményezésnek általában csak szimbolikus ereje van, törvényalkotásra nem kötelezi az Országgyűlést.

 

Halász Pálma népi kezdeményezésének jelentőségét az is adja, hogy olyan ügyet vet fel ismét, amelyet alig néhány hónapja söpörtek le az asztalról a képviselők. Idén tavasszal a kormány – jogvédő szervezetek kérésére – beillesztette a jövőre hatályba lépő új Büntető törvénykönyv (Btk.) tervezetébe az "együtt élők közti lelki bántalmazás" elnevezésű bűncselekményt. Ennek alapján egyéves szabadságvesztéssel lehetett volna sújtani azt, aki agresszív magatartásával családtagjainak lelki szenvedést okoz, még akkor is, ha más bűncselekmény – például testi sértés – nem valósul meg. 

 

A teljes cikket a hvg,hu-n olvashatják.