GKI: Folytatódik a magyar gazdaság leszakadása
Mivel a 2013. évi 0,3 százalék után 2014-ben is csak 1,3 százalék körüli növekedés várható, folytatódik az ország leszakadása a régiótól: 2011-14-ben a GDP átlagosan csak évi 0,4 százalékkal nő, ennél rosszabb teljesítmény egyedül Szlovéniában lesz – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. hétfőn közzétett legfrissebb prognózisában.
GKI: Folytatódik a magyar gazdaság leszakadása

A GKI budapesti tájékoztatóján elmondták: Magyarországon, Európához hasonlóan véget ért a recesszió, de a 2012. évi jelentős és a 2013. első félévi kis visszaesést 2013 második félévében is csak 0,8 százalék körüli növekedés követi, ráadásul 2013 egészében is csak a mezőgazdaságnak lesz köszönhető a stagnálásnál jobb eredmény. A GKI elemzői szerint a gyenge magyar teljesítményt csak kisebb részben magyarázza az EU-kereslet gyengesége, abban főleg a hazai piac további szűkülésének, az ezt kiváltó téves gazdaságpolitikának van szerepe.

 

Vértes András, a GKI elnöke elmondta: a jövő évi választások után, annak eredményétől függetlenül, mindenképpen gazdaságpolitikai korrekcióra lesz szükség.

Romló befektetői megítélésÚgy vélte, a „választási gazdaságpolitika” az erőszakos rezsicsökkentés és a devizahitelek kivezetésének folytatása révén tovább rontja a magyar gazdaság befektetői megítélését, miközben a nemzetközi likviditásbőség is lanyhulóban van. Mindez együttesen negatív fordulatot okozhat a magyar gazdaság elmúlt egy évben javuló finanszírozási feltételeiben. Mint fogalmazott, a kormány gazdaságpolitikája a bankrendszert szemelte ki legfőbb áldozatául, egyben a bankrendszer a legfőbb bűnös is.Hozzátette: a kormány egyre drágábbá teszi bankrendszer szolgáltatásait, a GKI kutatói szerint az augusztusi 1,3 százalékos átlagos inflációval szemben a pénzügyi szolgáltatások árindexe 28,7 százalék volt.A költségeket figyelembe véve a betéti kamat nem hoz reálhozamot a befektetőknek, a preferencia nélküli hitelkamat viszont nagyon magas a beruházóknak. A magyar bankrendszer paradoxona, hogy miközben likviditási és tőkehelyzete jó és javuló, ez a hitelállomány drasztikus leépítése, az állami túladóztatás okozta veszteségek anyabanki tőkeemeléssel való ellensúlyozása révén megy végbe – elemezte Vértes András.

 

A teljes cikk a 168 Óra Online-on olvasható.