Haiderék sem csináltak olyat az EU-val, mint a Fidesz
Még nem volt példa arra, hogy egy tagállam gyakorlatilag az Európai Uniót elítélő határozatot fogadjon el, bár 2000-ben, amikor a Jörg Haider vezette Szabadságpárt kormányra kerülése miatt szankciókkal sújtották Ausztriát, az osztrák kormány egy az EU-ról szóló népszavazással fenyegetőzött. Akkor még idejében feloldották a szankciókat.
Haiderék sem csináltak olyat az EU-val, mint a Fidesz

Nem emlékszik Valki László nemzetközi jogász olyan esetre az EU történetében, hogy egy tagállam gyakorlatilag az Uniót elítélő határozatot fogadott volna el. Rogán Antal, Kocsis Máté és Gulyás Gergely csütörtökön nyújtotta be azt a határozati javaslatot, aminek szövege gyakorlatilag megegyezik Orbán Viktor Európai Parlamentben elmondott beszédével, miszerint a magyarok „nem akarnak olyan Európában élni, ahol a nagyobb visszaél a hatalmával”. A parlament csütörtöki rendkívüli ülésén egyébként Orbán Viktor arról beszélt, az országnak éppen az Európai Unió érdekében kell szembemenni akár magával az uniós intézményrendszerrel is, mert az EU „veszélyes útra lépett”.

 

A Fidesz retorikája kormányon folyamatosan arra épül, hogy lényegében az EU-t gyengíti, ha „beleszólnak” a tagállamok ügyeibe, és „nem fogadják el a ránk erőltetett gyámságot”. Utóbbin Orbán Viktor azt a három tagú bizottságot érti, amit a Tavares-jelentés megszavazásával az Európai Parlament hozott létre. A „Trojka” feladata az lesz, hogy a következő hónapokban a magyarországi helyzetet tanulmányozza. Magyarország így hasonló helyzetbe került, mint 2000-ben az osztrák kormány, amikor a szélsőjobboldali Jörg Haider vezette osztrák szabadságpárt került kormányra. Akkor az EU szintén egy három tagú – a változatosság kedvéért „Bölcsek Tanácsának” nevezett monitoring bizottságot nevezett ki, miközben folyamatosan ment a szájkarate az EU vezetői és az osztrák kormány között.

 

Tessék, lássék!

Orbán Viktor az uniós szervezetekkel folytatott vitáiban rendszeresen invitálja Magyarországra a kritikusokat, hogy – úgymond – a „saját szemükkel lássák, hogy mi a helyzet nálunk”. Mint a HVG megírta, 2000 májusában Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter hivatalosan is  kezdeményezte, hogy az EU küldje el megfigyelőit Bécsbe, akik szigorúan ellenőrizzék, megsérti-e Ausztria a közösség alapelveit, értékeit, a vizsgálat időszaka alatt a szankciókat helyezzék hatályon kívül, s ha a szakértői jelentés nem emel kifogást az osztrák kormány politikájával szemben, akkor a korábban bevezetett szankciókat tegyék ad acta. Ferrero-Waldner akkor azt mondta, a monitoringfeladatot végezhetné a brüsszeli bizottság, de a tagországok kijelölt alkotmánybírái is, a jelentés pedig hamar, az év augusztusig megszülethetne.

 

A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatják el.