Hatályon kívül az alkotmányosság
Hatályon kívül helyezné az Alkotmánybíróság (Ab) összes korábbi határozatát az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége. A módosító javaslat ugyanakkor meghagyná a bíráknak a lehetőséget, hogy a korábbi határozatokra hivatkozzanak, de Fleck Zoltán szerint ettől még mindez az eddigi alkotmányos fejlődés totális felszámolását jelenti.
Hatályon kívül az alkotmányosság

Ez a húszéves alkotmányos fejlődés, jogi kultúránk felszámolása - értékelte lapunknak Fleck Zoltán jogszociológus a kormánypártok legújabb terveit. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége ugyanis törölné azt a passzust az általuk beadott alkotmánymódosításból, mely szerint az Ab nem hivatkozhat az alaptörvény hatályba lépése előtti határozataira. A vonatkozó mondatok úgy írnák át, hogy "az alaptörvény hatálybalépése előtt meghozott alkotmánybírósági határozatok hatályukat vesztik." Mindez annak helyébe lép lép majd, hogy "Az Alaptörvény hatálybalépése előtt meghozott alkotmánybírósági határozat és annak indokolása az Alaptörvény értelmezése során nem vehető figyelembe." Ez önmagában is elég durva jogkörkorlátozás lett volna, de most úgy, ahogy van hatályon kívül helyezik az összes Ab-döntést. 

 

Noha a passzust azzal is kiegészítenék, hogy "e rendelkezés nem érinti az ezen határozatok által kifejtett joghatásokat", Fleck világossá tette: enélkül akár azonnal lehetőség nyílna például a halálbüntetésre. De még a jogviszonyok visszamenőleges megváltoztatását korlátozó kitétellel együtt is egyértelműen újabb szigorításról van szó, amely jogforrásként megszünteti az eddigi Ab-határozatokat, azaz felszámolja a láthatatlan alkotmányt: 20 éves jogi fejlődése tűnik a semmibe - fogalmazott.

 

A cikk folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.