Időutazás a szignókkal
Akár az alaptörvény negyedik módosításának közjogi érvényességét is érintheti a csomag kihirdetése körüli káosz. Az Országgyűlés honlapján - megkérdőjelezhető módon - korrigálták ugyanis a köztársasági elnök aláírásának dátumát, nem sokkal azután, hogy felmerült: a házelnök és az államfő is kicsúszott az alkotmányban rögzített határidőkből.
Időutazás a szignókkal

Áder János köztársasági elnök aláírásával hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben az alaptörvény negyedik módosítása, így április elsején életbe léphet a csomag, melynek elfogadása és kihirdetése körül azonban ezen a dátumon kívül semmi sem stimmel. Már nem is "csak" - tucatnyi esetben alkotmányellenes - tartalma miatt aggályos tehát az alkotmánymódosítás, hanem azért is, mert az Országgyűlés elnöke és a köztársasági elnök egyaránt alkotmányos határidőket mulaszthatott el.

 

A parlament.hu-n ugyanis hétfőn este még azt szerepelt, hogy Kövér László házelnök március 18-án, Áder János köztársasági elnök pedig március 25-én írta alá az alaptörvény negyedik módosítását, amelyet az Országgyűlés kétharmados többsége 2013. március 11-én fogadott el. A házelnöknek az alaptörvény egyelőre hatályos formája alapján a jogszabályokat ötnapos határidővel kellene aláírnia, ám "az alaptörvény vagy az alaptörvény módosítása" ügyében az alkotmány külön nem köti határidőhöz - szemben az államfőre ez esetekben is érvényes öt nappal. A helyzet pikantériája, hogy épp a negyedik módosítással kerül be az alkotmányba a házelnökre is vonatkozó 5 napos határidő az alkotmánymódosítások esetében is, de Kövér most még kibújhatott volna ez alól.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.