Index.hu: Megzuhant a magyar gazdaság
Technikai értelemben is recesszióba került a magyar gazdaság, miután a második negyedévben 0,2 százalékkal elmaradt a teljesítménye az előző negyedévitől – derül ki a KSH szerdán publikált előzetes becsléséből. Éves szinten 1,2 százalékosra nőtt a visszaesés az előző negyedévben mért 0,7 százalékról.
Index.hu: Megzuhant a magyar gazdaság

A nemzetgazdasági tárca szerint Európa húz le minket, holott a német gazdaság a vártnál jobban teljesített. 

 

A magyar gazdaság az idei második negyedévben recesszióba került – derül ki a KSH előzetes gyorsbecsléséből. Az adatközlés szerint éves szinten 1,2 százalékkal – a szezonális és naptárhatással kiigazítva 1 százalékkal –, míg negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal romlott a gazdaság. Az első negyedévben negyedéves szinten 1 százalékkal, míg éves összevetésben 0,7 százalékkal esett vissza a GDP (a statisztikai hivatal korrigálta három hónappal ezelőtti adatát, abban még 1,2 százalékos negyedéves visszaesés szerepelt).

 

Lefelé hullámzás

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett. Az egyes ágazatok havi adatközlését látva az valószínűsíthető, hogy az ipar, az építőipar és az agrárszektor nem tudta húzni a gazdaságot.

 

Schindele Miklós, a KSH illetékes szakértője a Portfolio.hu-nak az éves 1,2 százalékos visszaesés kapcsán megjegyezte, hogy ebből néhány tizedet a mezőgazdaság hullámzó mozgása magyaráz; tavaly átlag feletti volt az agrárnövekedés, idén valamelyest gyengébb eredményre lehet számítani. Schindele szavai szerint a gazdaság legnagyobb része stagnált vagy zsugorodott. 

 

A teljes cikket elolvashatják az index.hu-n.