Kegy lett a nyugdíjemelés
A januári, törvényben előírt nyugdíjemelést a kormány beváltott igértenének állították be fideszes és KDNP-s képviselők, miközben arról is beszéltek, hogy az időseket az előző kormányok idején nem becsülték meg. Szerintük a kormány teljesítette az időseknek tett vállalásait, bár arról nem szóltak, hogy csaknem egymillió embert megaláztak és kitettek a rendszerből.
Kegy lett a nyugdíjemelés

A szocialista kormányokat bírálták, önmagukat pedig fényezték tegnap a kormány képviselői nyugdíjügyben. Több helyszínen találkoztak idősekkel, Soltész Miklós egy felújított gondozási központ átadásán beszélt, a kormány más képviselői pedig egyes nyugdíjas szervezetekkel tartott konzultáció után tettek vitatható és cáfolható kijelentéseket.

 

Kormányzati állítás: Az elmúlt három év után ki lehet jelenteni, hogy a kormány teljesítette az időseknek tett vállalásait.
Valóság: Orbán Viktor miniszterelnök a választások előtt azt mondta, a jelenlegi nyugdíjrendszer legalább 30 évig fenntartható, így nincs szükség drasztikus beavatkozásra. A nyugdíjkasszát továbbra is ki kell egészíteni a központi költségvetésből, és nem gondolkodnak új modellben. Kormányra kerülése után viszont bejelentette, korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, és az állami nyugdíjalap nem fizethet több ellátást, mint amennyit beszed. Több százezer embert kizárták a nyugdíjrendszerből, a korhatár alattiaknak ma már nem nyugdíj, hanem bármikor csökkenthető, elvehető ellátás jár.

 

Kormányzati állítás: A nők negyven év szolgálati jogviszony után nyugdíjba mehetnek.
Valóság: Ez a jogszabály diszkriminatív, hiszen a férfiakat kizárja a kedvezményből, márpedig az unió tagjaiként Magyarország elfogadta a nemek közötti indokolatlan megkülönböztetések tilalmának elvét. Ellentmondásos is, hiszen éppen a Fidesz-kabinet döntése volt, hogy korhatár alatt senki nem mehet nyugdíjba. A Nyugdíjbiztosítási Alap 2010 márciusában még csaknem 3 milliárd többletet mutatott, míg 2012 végére a nyugdíjkassza hiánya elérte a 70,8 milliárd forintot. Ennek egyebek között az az oka, hogy jelentősen alábecsülte a 40 éves munkaviszony után nyugdíjba vonuló nők számát a kormány.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.