Közmunka: közveszély
A közfoglalkoztatás gyakorlata sokszor megsérti a jogállamiság és a jogbiztonság követelményeit, a tisztességes eljáráshoz való jogot. Ezt tárta fel az ombudsman kilenc hónapon át tartó vizsgálatsorozata. Szabó Máté a minap kiadott jelentésében megállapította: a közmunkások halmozottan kiszolgáltatott helyzetben vannak, nem tudnak védekezni sem a munkáltatók, sem a hatóság önkénye ellen.
Közmunka: közveszély

Kiszolgáltatott az is, aki dogozik, de az is, aki – bár szeretne – nem tud bekerülni a közfoglalkoztatottak közé. BARÁT JÓZSEF írása.

 

Tévedés, hogy a közmunka visszavezetné a munkanélkülieket a foglalkoztatás piacára. Ez vagy álom, vagy a kormánynak nem is ez a valós célja. Így nyilatkozott az ombudsman által szervezett, A munka méltósága elnevezésű projekt őszi konferenciáján a téma szakértője, Köllő János közgazdász. Szavaiból kiderült: a 132 milliárdos magyar közmunkaprogram ma egyedülálló a nemzetközi gyakorlatban. Csak Argentínában próbálkoztak hasonlóval, de az eredmény csúfos kudarc volt.– Magyarország már 2010-ben is az OECD-átlag négyszeresét költötte közfoglalkoztatásra a GDP arányában. Azóta a ráfordítás tovább nőtt, ami jogosan kelt aggodalmat mindazokban, akik nem gondolják azt, hogy a magyarokon kívül mindenki tévúton jár – mondta Köllő János a 168 Órának.

 

Nos, úgy látszik, már megint mindenki más a forgalommal szemben halad az autópályán. Katona Tamás volt pénzügyi államtitkár lapunknak megtoldotta: gazdasági szempontból már 200 ezer ember közfoglalkoztatása is értelmetlen, ám a miniszterelnök által a jövő évre ígért 300 ezres szám már az abszurd világába tartozik, hiszen azt jelentené, hogy a foglalkoztatottak 8 százaléka közmunkás lenne.

 

A cikk folytatását a 168 Óra online kiadásban olvashatják.