Megállíthatatlanul csökken a reálbér
A legalább ötfős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megfigyelt nonprofit szervezeteknél a bruttó átlagkeresetek 4,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek pedig 1,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának béreit, ugyanakkor az infláció ebben az időszakban 6,6 százalékra rúgott.
Megállíthatatlanul csökken a reálbér

A KSH tegnapi közlése szerint a teljes munkaidőben alkalmazottak átlagos bruttó keresete 219 700 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 230 000, míg a közszférában - nem közfoglalkoztatás keretében - 211 800 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete ugyanakkor 73 200 forint volt.

 

Az idei esztendő eddig eltelt időszakának egyik állandó jellegzetessége a reálbérek csökkenése. A KSH a havi jelentésében mindig megjegyzi, hogy adatai a legalább ötfős vállalkozásokra vonatkoznak, így ha a teljes foglalkoztatási állományt vesszük figyelembe, akkor még kedvezőtlenebb a kép. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak 211 800 forintos bruttó átlagkeresete 4,5 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül 6,2 százalékkal növekedett szeptemberben a megelőző év azonos időszakához képest. (Ha csak 2012 első kilenc hónapját vesszük figyelembe, akkor az átlagkeresetek növekedése 7,1 százalékos volt.)Aligha számít meglepetésnek, hogy továbbra is a pénzügyi szektor jövedelméből lehet a legjobban megélni, és a vendéglátózásból a legkevésbé.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.