Mesterházy: Felszabadítjuk Magyarországot!
„A választási kampányunk célja kettős. Az egyik, hogy az Orbán-rendszer valódi világlátását és természetét megmutassuk az embereknek. A másik, hogy bemutassuk sajátunkat” – írja a hvg.hu jövő évi választás tétjéről szóló sorozatában a szocialisták elnöke.
Mesterházy: Felszabadítjuk Magyarországot!

Választási győzelemre és kormányzásra készül az MSZP. Választási siker nélkül az ellenzék nem kap esélyt arra, hogy változtasson a mai társadalmi, gazdasági folyamatok irányán. De fontos az is, hogy olyan választási kampányt folytassunk, amely aztán nem ejti foglyul az utána következő kormányzást. Orbánt és rendszerét le kell váltanunk. Enélkül mozdulni sem tud az ország. Mindent meg fogunk tenni ezért, ami emberileg és politikailag lehetséges. De az ellenzék legnagyobb pártjaként az MSZP-nek arra is készülnie kell, ami a kormányváltás után következik. Ehhez mért határozottsággal és felelősséggel vágunk neki a kampánynak.

 

Magyarország elrablása

 

Az Orbán-rendszer a szervezett rablás világa. Szisztematikusan hántották le a Köztársaságról az intézményi védelmek és az állampolgári jogok héjait. Mindezt azért, hogy bárkivel bármikor bármit megtehessenek, hogy bárkitől bármit elvehessenek. Nincs vagyontárgy, érték, pénz, ami biztonságban lenne a Fidesztől. A korrupció nem kivétel, hanem főszabály. A Fidesz rendszerének lényege. Nem az emberek, hanem a saját javukat akarják.

 

Ez érhető tetten minden döntésükben. A jelenleg még hatalmon lévő kormány nem csak igazságtalan adórendszert vezetett be, de szerzett jogaikat és felhalmozott megtakarításaikat is elvette az emberektől.

 

Orbánék agyonadóztatják a családokat és a vállalkozásokat: több mint 30 adóemelést hajtottak végre három év alatt. A hazai kis- és középvállalkozásokat is adók tömegével terhelik, nem csak a multikat. A terhek súlya alatt, hitel, piac és támogatás híján mikro-, kis és középvállalkozások tízezrei mentek csődbe eddig, százezrei pedig a túlélésért küzdenek.

 

Egyetlen kormányzati növekedési prognózis se vált még valóra ebben a ciklusban. Magyarország gazdasági teljesítménye a 2005-2006-os szinten van. Nincs érdemi növekedés, a termelékenység, a befektetési ráta tragikusan alacsony. Az innovációt megfojtják, aki teheti, menekül, viszi a tudását, viszi a pénzét.

 

Az egymillió munkahely ígérete valójában csak egy cinikus hazugság. A közmunkára fogott százezrek elvesztik szabadságukat, megélhetést azonban nem kapnak cserébe. Nem sokkal jobb azok helyzete sem, akik dolgoznak, de keveset keresnek. A minimálbér reálértéke három év alatt nem emelkedett. Megjelent a dolgozói szegénység: milliókat fenyeget a lecsúszás veszélye.

 

A pedagógus-béremelésről kiderült, hogy hazugság: milyen béremelés az, ami után kevesebbet kapnak kézhez a tanárok? Az egészségügyi béremelés folytatásra nincs fedezet. Az önkormányzatoknak nem jut pénz. Az oktatás zajosan, az egészségügy csendben omlik össze. A szociálpolitika ma a szegények ellen fordított fegyver, a kiszolgáltatottak elleni büntető-fegyelmező szabályok terepe. Pedig lenne dolga elég, hiszen az emberek több mint 40 százaléka él ma már a létminimum alatt, és a helyzet egyre romlik. Félmillió gyermek nem eszik eleget vagy konkrétan éhezik.

 

A kultúrát, az állami médiát és az iskolát elöntötte az ideológiai nevelés és a nemzeti giccs. Folyik az agymosás és a butítás. Épülnek viszont a stadionok, folynak a két világháború közötti tereket visszaállító presztízsberuházások. Az orbáni állam tudni akarja, kivel élünk, hogyan gondolkodunk, mit olvasunk, mit nézünk, kivel beszélünk. Az új állampárt számon tartja, ki jár és milyen hittanra, ki mit ír a Facebookra, ki jár el ellenzéki rendezvényekre.

 

Ez nem egyszerűen rossz kormányzás. Így egyszerűen nem lehet élni. Nem csoda, hogy fiatalok és idősebbek százezrei hagyják el az országot. Nem vendégmunkásnak állnak, hanem emigrálnak. A világ civilizált része ujjal mutogat ránk, hitetlenkedve kérdezve: mi folyik itt?

 

A fideszes uralom által megosztott, megfélemlített, megalázott és meglopott ország a hazánk. A 2014-es választás tétje ezért Magyarország felszabadítása lesz.

 

A teljes írást a hvg.hu-n olvashatják el.