Mesterházy: Negyvenszer emelt adót, hát leváltjuk a kormányt
Negyvenszer emelt adót a Fidesz. Az a párt, amely "azonnali és radikális" adócsökkentést követelt éveken keresztül. Ma jóval nagyobb az adóterhelés, mint a szocialista kormányok idején volt. Elsősorban a kisemberek adói növekedtek, a gazdagokat a kormány még jutalmazza is - az MSZP elnökének írása a héten.
Mesterházy: Negyvenszer emelt adót, hát leváltjuk a kormányt

A kisemberek nem tudják elkerülni a magasabb adókat. A gazdagok kormánya érzéketlen az ő gondjaikra. Drágább lett a készpénz-felvétel, drágább a pénzátutalás, drágább a megtakarítás. A fogyasztás már két éve drágább az Európa-rekorder áfa miatt, ami a legszegényebbeket sújtja a legnagyobb mértékben. A pénzt tehát felvenni, elkölteni, átutalni és megspórolni egyaránt sokba kerül. Drágább lesz vállalkozni is. Hiszen a kormány a céges telefonok adóját is megemelte. A kisemberek nehezen megkeresett pénzéből a kormány több ezer forintot visszavesz havonta. És többet vesz vissza, mint amennyi a rezsicsökkentés.

 

A megtakarításokat ráadásul egy olyan, egészségügyi hozzájárulás névre keresztelt teher sújtja, amelynek még a neve is hazugság. Ez a pénz nem az egészségbiztosítási-kasszába kerül. Csak egy sima adó, aminek tetszetős és hazug nevet adtak, pedig az egészségügynek tényleg szüksége lenne a forrásokra.A kormány adott egy újabb pofont a forintnak is. A devizahitelekkel kapcsolatos beképzelt szövegeket évek óta hallgatjuk a Fidesztől. A gazdagok kormánya azonban a legsúlyosabb helyzetben lévőknek nem adott semmilyen érdemi segítséget. Azzal, hogy a kormány most megint 300 forint fölé lökte az euró árfolyamát. Varga Mihály azt jósolja, hogy a devizahitelek helyzetének rendezése majd javít a forint helyzetén. Csakhogy a kormánynak valójában nincs semmilyen épkézláb elképzelése arról, hogyan lehetne ezt elérni. Amíg pedig nincs megoldás és magas marad az árfolyam, addig a devizahitelesek fizethetik a horrorisztikus törlesztő részleteket. Ez nem a jövő zenéje, hanem a jelen valósága. Ismét a kisemberek húzzák a rövidebbet.Mindezt arra hivatkozva teszi a kormány, hogy csökkenteni lehessen az államadósságot. Az adósság mégis magasabb, mint három évvel ezelőtt volt. Többek között azért, mert a kormány intézkedései lerontották az árfolyamot. Hiába fizetjük vissza az IMF-hitel maradék részét, a romló árfolyam mellett ez sem hoz majd jelentős változást. Példa erre a nyugdíjvagyon, amit a kormány elrabolt az emberektől, majd aztán elporladt a keze között.Történik ez egy olyan országban, ahol már 4,3 millió ember él a létminimum alatt. Miközben Magyarország szegényedik, a gazdagok számára kedvező adórendszer és adókedvezmények fennmaradnak. A luxusáfa ostoba ötlete se fogja zavarni azokat, akik a legdrágább termékeket fogyasztják: majd külföldön vásárolnak, és így a magyar vállalkozók, kereskedők, szolgáltatók még rosszabbul járnak.

 

A teljes írást a népszava.hu-n, és a pártelnök honlapján olvashatják el.