Mesterházy: Orbán beismeri a vereségét
A demokratikus választás lényegét teszi kétségessé, hogy a regnáló miniszterelnök nem hajlandó vitázni kihívóival, illetve elzárkózik a nem kormánypárti sajtó elől.
Mesterházy: Orbán beismeri a vereségét

A demokratikus választás lényegét teszi kétségessé, hogy a regnáló miniszterelnök nem hajlandó vitázni kihívóival, illetve elzárkózik a nem kormánypárti sajtó elől. Ezzel ellehetetleníti, hogy az állampolgárok tájékozódhassanak az előttük lévő választási lehetőségekről, felmérhessék, melyek a lényegi kérdések és milyen jelentősége van annak, ha egyik vagy másik pártra szavaznak. Lényegében a szabad választás jogát csorbítja.

 

Orbán Viktor hallgatása ugyanazt a célt szolgálja, mint az állami tévéből és rádióból áramló, a Fidesz kampányszlogenjeire rímelő propaganda, a választási törvény és a választókörzetek egyoldalú átszabása vagy a külföldön dolgozó magyarok választási részvételének megnehezítése: el akarják venni mindenki kedvét a választásoktól. Azt sugallják, hogy minden eleve elrendeltetett, nem is érdemes elmenni választani – legfeljebb azoknak a híveiknek, akiket a Kubatov Gábor által évek óta tudatosan és törvénytelenül összeállított listák alapján ők akarnak mozgósítani. Az alacsony részvételi arányban reménykednek, mert tudják, hogy a magyarok többsége kormányváltást akar. Minél többen mennek el április 6-án a szavazókörökbe, annál könnyebb lesz leváltani Orbán Viktort.

 

A Fidesz a saját maga által elfogadott, saját igényeihez szabott törvényeket sem tartja be. A kormánynak immár bírósági papírja van róla, hogy törvénysértő módszereket alkalmaz. Ilyenek például a TV2-ben sugárzott állami kampányhirdetések vagy Nyíregyházán a közpénzből fenntartott önkormányzat győzelmi jelentéseinek a fideszes jelöltek plakátjai mellé ragasztása, az önkormányzati újság kampányröplappá silányítása. A választás napjáig még hátra van két hét, a Fideszről azonban már most hivatalosan tudható, hogy csal. Akármi lesz a végeredmény, ezért valakinek felelnie kell.

 

Orbán Viktor nem szeret felelni azért, amit tett. Nem szeret szembesülni a tényekkel, azzal, hogy ma alacsonyabb a reálkereset, több az adó, gyengébb a forint és magasabb az államadósság, mint amikor átvette a kormányzást. Demokráciában ilyen gyenge teljesítményt nyújtó kormányt soha az életben nem választanának újra. Demokráciában persze az sem fordulhatna elő, hogy a regnáló miniszterelnök nem hajlandó kiállni egy nyamvadt tévévitára. Erkölcsi és politikai értelemben ez a vereség beismerése: nem tudja megvédeni saját tetteit, saját teljesítményét. Inkább úgy tesz, mintha királyi családba született volna Alcsútdobozon, mintha eleve elrendeltetett dolog lenne, hogy neki kell ülnie a trónon, mintha a politikai küzdelem alatta folyna, mintha neki ahhoz nem lenne köze.

 

Az írás folytatását az MSZP honlapján olvashatják el.