MSZP: Megbukott a kormány oktatáspolitikája
Megbukott a kormány oktatáspolitikája, gyenge a területért felelős államtitkárság. Az ellenzék szerint Hoffmann Rózsa államtitkárnak ismét be kell nyújtania lemondását.
MSZP: Megbukott a kormány oktatáspolitikája

Kunhalmi Ágnes álláspontja szerint a kormány oktatásügyben tett ígéretei hamisak, megvalósításukat nem gondolja komolyan. A szektorból pénzkivonás folyik, hiszen az idén 40 milliárd forinttal jut kevesebb oktatási célokra, mint egy évvel korábban – tette hozzá.


A szocialista politikus szerint további forráskivonást jelez előre, hogy az oktatásért is felelős Nemzeti Erőforrás Minisztériumának az idén további 6,7 milliárd forintot kell megspórolnia.


Kunhalmi Ágnes szerint a pedagógus életpályamodell kezd megbukni. A szaktárca halasztásról beszél, ám ebből végül nem lesz semmi, hiszen nincs rá pénz – vélekedett az ellenzéki politikus.


Az MSZP szakpolitikusa hozzátette: az oktatási intézmények államosítása is kezd kérdőjelessé válni, hiszen ez sok százmilliárd forintba kerülne, miközben megszorításokat jelent be a kormány.


Kunhalmi Ágnes szerint kérdéses, hogy az állam miből fogja finanszírozni a 3 éves óvodáztatást, az egész napos iskolát és a mindennapi testnevelést.


Az ellenzéki politikus bírálta a felsőoktatás átalakításra tett kormányzati lépéseket is. Elmondta: 40 milliárd forintot már kivontak, de további keretszám-csökkentés várható, az állam pedig kivonul egyebek mellett a közgazdász- és jogászképzésből is.


A kormányzat kivonulását bizonyítja véleménye szerint a Diákhitel 2 is. Rámutatott: a felelősséget a hallgatókra hárítja az állam, miközben az oktatás finanszírozásában is óriási hiányt generál.


Kunhalmi Ágnes szerint ugyanakkor az összes felsőoktatási szolgáltatást államosítani akarják, köztük a büféket, sportlétesítményeket és kollégiumokat is. (MTI)