Orbán balhét jósol, de ragaszkodik az előzetes regisztrációhoz
Ha nem kellő jogi körültekintéssel készítik el a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, s így szavazná meg azt a parlamenti többség, az akár meg is kérdőjelezheti a választásokon majdan győztes politikai erő legitimációját. Kérdés, lesz-e emiatt komoly vita a jövő héten a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Sárváron.
Orbán balhét jósol, de ragaszkodik az előzetes regisztrációhoz

Navracsics Tibor igazságügy-miniszter erre számít egy múlt heti nyilatkozata szerint, főképp az előzetes választói feliratkozás bevezetéséről. A Népszabadság munkatársának a kormányoldalról megerősítették az Origo értesülését, miszerint a közigazgatási minisztérium egyes szakértői szerint lehetnek alkotmányos aggályok az előzetes regisztrációval szemben, bár a tárca illetékese ugyanezt tagadta.

 

Vannak fideszes képviselők, akik ha nem is ellenzik az elképzelést, de nyilvánosan is utaltak már rá, hogy nem feltétlenül hívei az előzetes regisztrációnak. Gulyás Gergely, a párt egyik ismert jogi szakpolitikusa még tavasszal, amikor az első hírek megjelentek, azt mondta egy konferencián, hogy szerinte szükségtelen az előzetes regisztráció, bár tud érvelni mellette is.

 

Most a Népszabadságot úgy tájékoztatták, hogy a Fidesz-elnökség nagy része az előzetes választói feliratkozás terve mellett áll, de az a véleményük, hogy kellő óvatossággal kell megszövegezni a törvényjavaslatot. A lap Információi szerint Áder János még a köztársasági elnökké választása előtt indokoltnak látta a bevezetését arra hivatkozva, hogy az intézmény a külhoni magyar állampolgárokra és a kisebbségekre is érvényes lesz. 

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.