Orbán egyelőre félretette a "csodafegyvert"
A választási eljárásról szóló törvény több pontját is kilőtte az Alkotmánybíróság a héten. A legvitatottabb a közvélemény és az ellenzék részről nyilván a regisztráció intézménye volt. A Fidesz - egyelőre - elengedte az ötletét.
Orbán egyelőre félretette a

Arról a választói regisztrációról mond le, ami kutatások alapján inkább az ellenzéki szavazókat szorította volna ki a rendszerből, növelve ezzel a nagyobbik kormánypárt győzelmi esélyeit. Heti elemzés Gyömöre Mátéval a Magyar Progresszív Intézet munkatársával.

 

Ahogy arról a Népszava korábban beszámolt, az Országgyűlés által elfogadott, de még ki nem hirdetett jogszabályt az államfő indítványa alapján vizsgálták, 30 napos határidővel, soron kívül. Ha az államfő által kezdeményezett vizsgálat rendben lévőnek találta volna a jogszabályt, Áder Jánosnak nem lett volna mérlegelési jogköre, az Alaptörvény értelmében haladéktalanul alá kellett volna írnia és elrendelnie kihirdetését. De a húsvéti alkotmány arra is tartalmaz szabályokat, hogy mit tehet Áder, ha az Országgyűlés nem szünteti meg az alkotmányellenességeket, illetve a már módosított törvénnyel kapcsolatban is aggályai lennének. Előzetes normakontroll ugyanis ismételten kérhető, s szintén soron kívül, " legkésőbb tíz napon belül" kell elvégeznie az Ab-nek. Ha tehát a Fidesz az alaptörvénybe akarná írni a regisztráció jogintézményét, vagy más, alkotmánysértőnek bizonyult jogszabályokat, az ellen Áder felléphetne.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják.