Újabb adók helyett kiszámítható gazdasági környezet kell
Újabb adók helyett kiszámítható gazdasági környezetre és jogszabályi háttérre van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy kilábaljon jelenlegi helyzetéből.
Újabb adók helyett kiszámítható gazdasági környezet kell

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány adócsökkentést ígért, az adóterhek növekedtek, az adócentralizáció két év alatt 37,5-ről 38 százalékra emelkedett. Az egykulcsos személyi jövedelemadó és a társasági adó csökkentése nem váltotta be a kormány reményeit: a gazdaság az ígért növekedés helyett idén várhatóan stagnál, a fogyasztás csökkken, új munkahelyek helyett ma kevesebb embernek van főállású munkája, mint 2010 nyarán, a versenyszférában pedig 1,7 százalékkal kevesebben dolgoznak, a beruházások leálltak, a hitelezés befagyott - sorolta.

 

Úgy fogalmazott: a Fidesz kétéves kormányzásával csak a 300 ezer forintnál többet kereső nagycsaládosok és a vadászkutytartók jártak jól.

 

Az MSZP-s politikus szerint ráadásul a kormány valódi megoldások helyett egyre képtelenebb ötletekkel áll elő. Ebbe a körbe sorolta az ötkulcsos áfarendszert, mondván, hogy az Európai Unió tagállamaiban csak két kedvezményes kulcsra van lehetőség az általános áfakulcson kívül. Véleménye szerint a kormány célja a javaslattal, hogy tovább emelje az EU-ban egyébként is legmagasabbnak számító 27 százalékos terhelést.

 

Bírálta a pénzügyi tranzakciós adó tervét is, arra hivatkozva, hogy amíg az adónem bevezetése Európa-szerte a spekulációs tőke szabályozása érdekében vetődött fel, a magyar kormány az adózott jövedelem megszerzését, a közüzemi számlák befizetését és az szja átutalását adóztatná meg. Szintén kritizálta, hogy a kormány hírek szerint meg akarja adóztatni a telefonálást és az sms-küldést, ami szerinte évszázados visszalépés lenne. Hozzátette, a hasonló ötletelés tovább rontja a kormány hitelességét, így annak programjait már senki sem veszi komolyan. (MTI)