Újabb megszorítások, de mi célból?
Előttünk némileg rejtélyes okokból, de a magyar kormány újabb költségvetési megszorítás mellett döntött. Ezzel valószínűleg bővíti kissé a fiskális mozgásteret a választások előtt, ugyanakkor – legalábbis úgy tűnik – újabb súrlódási felület alakult ki a kormány és a bankok között.
Újabb megszorítások, de mi célból?

Annak ellenére, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszűntetése biztos volt, a gazdasági minisztérium a múlt héten új csomagot jelentett be. A tranzakciós illeték megemelkedett: a készpénzfizetések illetéke 0,3 százalékról 0,6 százalékra nőtt, a 600 forintos tranzakciónkénti korlátot pedig eltörölték; a banki átutalások illetéke 0,2 százalékról 0,3 százalékra nőtt. A kamatjövedelmek után – a 16 százalékos szja mellé – 6 százalékos ehót is kell fizetni. A távközlési adó a vállalati ügyfélkörbe hívásonként és sms-enként 2 forintról 3 forintra emelkedik, a maximum pedig 2500 forintról 5000 forintra. A főként a Molt érintő bányajáradék 12 százalékról 16 százalékra nő. A bankoknak a kormány által átvállalt önkormányzati hitelállomány után 7 százalékos adót kell fizetniük.

 

A kormány, amely a változásokat augusztustól tervezi életbe léptetni, az intézkedésektől 110–120 milliárd forintos bevételnövekedést vár (ez a GDP 0,4 százaléka). Ennek nagy részét az önkormányzati adósságra kivetett adó (40–50 milliárd forintos) tétele jelenti, a többi intézkedés így öt hónapra 70 milliárd forintos – évesítve a GDP 0,5 százalékára rúgó – extra terhet jelent 2013-ban. A növekedésre a csomag kismértékű negatív hatást gyakorolt, és az inflációs hatása is korlátozott, az utóbbi attól függ, hogy a plusz terhek mekkora részét hárítják át a lakosságra. Az alapkérdés azonban a következő: miért döntött így a kormány, ha az Európai Bizottság részéről látszólag semmiféle nyomás nem volt?

 

Többféle magyarázat is elképzelhető. Először (ez a legnyilvánvalóbb): a kormány egyszerűen megpróbál némi fiskális mozgásteret teremteni az év második felére, a közeledő választások előtt. Egy bizonyos mértékű, választások előtti fiskális lazítás mindig is valószínű volt, ebből a szempontból tehát legalábbis pozitív, hogy a kormány erre a célra létrehoz némi készpénztartalékot.

 

Az írás teljes egészében a Világgazdaság.hu-n olvasható.