Újra kezd a kétharmados törvénygyár
Várhatóan nem akadályozza meg a Fidesz, hogy a volt skinhead-vezér, a jobbikos Sneider Tamás a ma megalakuló új Országgyűlés egyik alelnöke legyen. Mindez sokat elárulhat arról, miként fogja Orbán Viktor - őt idézve - szolgálni a hazáját még négy évig.
Újra kezd a kétharmados törvénygyár

Várhatóan nem akadályozza meg a Fidesz, hogy a volt skinhead-vezér, a jobbikos Sneider Tamás a ma megalakuló új Országgyűlés egyik alelnöke legyen. Mindez sokat elárulhat arról, miként fogja Orbán Viktor - őt idézve - szolgálni a hazáját még négy évig. Pedig a Fidesz kétharmados többsége az Alkotmánybíróság döntése szerint immár végleges, hiszen a testület nem találta alkotmányellenesnek a győzteskompenzáció intézményét.

 

Felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor Fidesz-elnököt a köztársasági elnök tegnap a Sándor-palotában. A régi-új miniszterelnök elfogadta Áder János felkérését, az államfő így a parlament ma délelőtt kezdődő alakuló ülésén hivatalosan is Orbánt fogja javasolni. A kormányfő megválasztására és eskütételére azonban a korábbiaktól eltérően nem ma, hanem majd csak szombaton kerül sor. A Fidesz és a KDNP ugyanis május 10-ét javasolta ennek időpontjául - jelentette be Rogán Antal.

 

A kormánypárt frakcióvezetőjének szavaiból kiderült: a késlekedés oka egy beiktatási ünnepségnek nevezett Fidesz-nagygyűlés, amelyet a Kossuth téren rendeznek. Csak ezt követően kerül az Országgyűlés elé a kormányzati szerkezetről szóló törvény, melynek jövő heti elfogadása után Orbán megnevezi az új kabinet tagjait.

 

Ám az államfő már ma szerepet kap, hiszen az Áder "hívására" összeülő új Országgyűlést ő nyitja meg. Az alakuló ülésen a választási szervek vezetői beszámolnak a Háznak a 2014. évi parlamenti választáson végzett tevékenységükről, aztán a 199 fősre csökkent létszámú parlament újdonsült képviselői a történelmi zászlók előtt esküt tesznek. Ezután megválasztják a parlament tisztségviselőit. A házelnököt titkos szavazáson a jelen lévő képviselők többsége választja.

 

A Fidesz már bejelentette, hogy ismét Kövér Lászlót jelöli a posztra, és miután - immáron jogerősen - kétharmados többsége van a kormánypártnak, minden gond nélkül meg is választják majd. Miután Kövér elfoglalja helyét, a frakcióvezetők közös indítványára az Országgyűlés megválasztja az alelnököket és a jegyzőket. Ekkor választják meg a törvényalkotásért felelős alelnököt - a fideszes Gulyás Gergely e poszt várományosa - is, aki ezzel a törvényalkotási bizottság elnökjelöltjévé is válik.

 

Az öt parlamenti alelnökről az Országgyűlés személyenként, vita nélkül határoz. Ha valamelyik alelnök megválasztásához nincs meg a szükséges többség, meg kell ismételni a szavazást. Ha ez is eredménytelenül zárul, a be nem töltött tisztségre új jelölést és szavazást kell tartani.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható el.