168 Óra vélemény: A Fidesz fél
Sarkosabban fogalmazva, gyáva. Azóta fél, amióta 2002-ben elvesztette a választásokat. Retteg, hogy ez még egyszer előfordulhat. 2010-ben, a kétharmados győzelem után emiatt mindent megtett és mindmáig megtesz, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Jól mutatja mindezt a bajai választási cirkusz, amely jócskán túlmutat egy helyi választókerületi voksolás tétjénél.
168 Óra vélemény: A Fidesz fél

Sarkosabban fogalmazva, gyáva. Azóta fél, amióta 2002-ben elvesztette a választásokat. Retteg, hogy ez még egyszer előfordulhat. 2010-ben, a kétharmados győzelem után emiatt mindent megtett és mindmáig megtesz, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Jól mutatja mindezt a bajai választási cirkusz, amely jócskán túlmutat egy helyi választókerületi voksolás tétjénél. Mondhatni: ágyúval lőttek verébre, és ebben persze az ellenzék is partner volt. Nyerni mindenáron, s az ár nem volt csekély. A Fidesz szavahihetősége, a fair játékszabályok összessége sérült jelentősen, de úgy tűnik, ezt is érdemes volt kockáztatni. És a választások után is érdemes volt bedarálni az összes demokratikus ellensúlyt (Alkotmánybíróság, ügyészség, bírói testület, média), Fidesz-baráttá átalakítani a választási rendszert, vállalni az ország nemzetközi tekintélyének lejáratását.

 

A Fidesz – és persze elsősorban Orbán – annyira retteg a hatalom elvesztésétől, hogy az elmúlt három év alatt szinte semmi mást nem csinált, mint megpróbálta bebetonozni magát: akkor is hatalmon maradjon, ha véletlenül nem nyer. Sikerült: egy esetleges új kormánynak máris úgy megkötötték a kezét, hogy annak meg kéne tanulni gúzsba kötve táncolni. (Ezt a módszert egyébként már 2006 után sikerrel alkalmazták: a népbutító népszavazással, a Kossuth téri „szabadságharccal”, a kordonbontással nagyon is megmutatták, hogy lehet bármilyen kormány, azért „alul” a Fidesz az úr.)Sokan vélik úgy, hogy a kétharmados győzelem után akár konszenzusos kormányzással, néhány elegáns, demokratikus gesztussal is hatalmon maradhattak volna. Akár évekig. Vajon miért nem tették? Nemcsak azért, mert vérükben van az ellenfél megsemmisítésének ösztöne, hanem azért, mert tényleg úgy gondolják: nincs más lehetőségük a hatalom megtartására. Ha párbeszédre kényszerülnének, ha észérvekkel kéne argumentálniuk, azonnal alulmaradnának. Orbán Viktor azóta nem mer kiállni egyetlen választási ellenfelével szemben sem, amióta Gyurcsány Ferenc emlékezetes tévévitájukon képletesen „agyagba döngölte”.

 

Az írás a 168 Óra Online-on folytatódik.