A Göncz-akció
"A kérdés most annyi, az alternatív köztársasági elnök keresése megmarad-e egyszerű gegnek? Amúgy, annak sem rossz, kétségtelen." - Dési János véleménye a Népszavában.
A Göncz-akció

A Népszava újságírója a múlt hétvégi tüntetéseken elhangzott, alternatív köztársasági elnökre vonatkozó javaslatot kommentálta saját szemszögéből, személyi javaslattal is megtoldva:

 

"A kérdés most annyi, az alternatív köztársasági elnök keresése megmarad-e egyszerű gegnek? Amúgy, annak sem rossz, kétségtelen. Vagy az ellenzéki erők, pártok és jövendő pártok egymás elleni vetélkedésének a színtere lesz az alter elnök keresése? Vagy egy olyan szereplő, aki ugyan a médiában jól mutat, örömmel interjúzunk vele - de politikai háttér nélkül csak elszívja a lehetőséget a valódi, tényleg alternatívát jelentő ellenzék elől.Ámde merjünk nagyot álmodni, és képzeljük el, hogy sikerül olyan személyt találni, aki valóban méltó lenne az egész ország képviseletére. Még jobboldali polgártársaink is elfogadják, hogy na jó, azért ő valóban szóba kerülhet. Ráadásul képes lenne a heterogén, széttagolt és ma egymással is sokszor méltatlan vitában álló ellenzéki erők valamiféle közös megjelenítésére. Afféle ernyőként fogná össze a demokrácia barátait.Nem egyszerű a dolog. Sem ilyen személyt találni - ó, ha még ráadásul egy okos nő lenne - sem, ha már megvan, megteremteni mögötte valamiféle politikai együttműködést. A demokrácia, a köztársaság híveinek egymás elleni méltatlan harcai csak az orbánizmus továbbélését szolgálja.
Mindenesetre, drukkoljunk, hogy sikerül. A projektet meg bátran nevezzük Göncz-akciónak.Hiszen éppen Göncz Árpád példája mutatja, lehet méltó embert találni erre a posztra."

 

A teljes írást a Népszava online kiadásában olvashatja el.

 

Kép forrása: SZDSZ-archívum