Leszokás
 
Amint azt Orbán Viktortól egy minapi konferencián megtudhattuk, az előző kormányok leszoktatták az embereket a munkáról. És azt is, hogy majd ők visszavezetik a népet a munka világába. - írja a Népszava.
Leszokás

 

"Amint azt Orbán Viktortól egy minapi konferencián megtudhattuk, az előző kormányok leszoktatták az embereket a munkáról. És azt is megtudtuk, hogy majd ők visszavezetik a megtévesztett népet a munka világába. Pikáns, hogy a miniszterelnök ezt néhány órával azelőtt fejtette ki, hogy a kormány szerda este rábólintott az egyértelműen munkavállaló-ellenes új munka törvénykönyv (Mt.) tervezetére. Tudjuk Orbántól azt is, hogy nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit tesz." - írja Markotay Csaba a Népszava hasábjain, leleplező stílusú publicisztikájában.

 

A tények szembeállítását röpke nyelvi elemzés is követi: "Persze a kommunikációban most ügyes szólamok jönnek, mint amikor a nyugdíjpénzek lenyúlását nyugdíjvédelemnek hirdették. Czomba Sándor államtitkár sietett is rögzíteni: az új Mt.-re egyebek között azért van szükség, hogy a foglalkoztatottak száma "kitörjön" a 3,7 és 4 millió közötti szintről. Jó cél ez, mint az egymillió új munkahely, de igazi teljesítményt visszamutogatással, szájkaratéval aligha lehet elérni. Kellene inkább egy széles egyetértésen, érdemi párbeszéden alapuló új kódex. Amit nemcsak a munkaadók, hanem a munkavállalók is maguknak érezhetnek. "

 

A konklúzió már csak ironizál: "Hogy ne kelljen a végigdolgozott "elmúltnyolcév" után most leszokniuk a munkáról."