Mellár: Jövőre nemhogy százezer, de tízezer munkahely sem jön létre
"A Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke szerint a jövő évi költségvetés alapján 2012-ben nemhogy százezer – ez kellene ahhoz, hogy a kormány célkitűzése teljesüljön – de tízezer munkahely sem jön majd létre Magyarországon." - tolmácsolja a Világgazdaság online Mellár Tamás szavait.
Mellár: Jövőre nemhogy százezer, de tízezer munkahely sem jön létre

Tegnap este került sor az "Európa jövője" vitaest-sorozat első alkalmára, melyen a Andor László és Mellár Tamás voltak a vitázó felek, és a "hogyan jönnek létre új munkahelyek?" kérdést igyekeztek megválaszolni.

 

A vitában végig visszafogottan érvelő Andor elsősorban az európai szintű jelenségekre fókuszált, de a hazai helyzetről is alkotott véleményt: "A biztos szerint Magyarországon az elmúlt másfél évben történtek olyan lépések – például a társasági adó csökkentése, de akár ide tartozhat a forint gyengülése is –, amelyek növelhetik a munkahelyek számát, ugyanakkor ezt ellensúlyozzák olyan kormányzati intézkedések, mint az új adónemek kivetése vagy a devizahiteles-probléma. Andor László kiemelte, hogy a magyar kormány gazdasági és munkahelyteremtési céljai a legambiciózusabbak Európában, egyelőre nyitott kérdés azonban, hogy ezek 2020-ig valóban megvalósíthatóak-e."

 

A KSH volt elnöke, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem közgazdászprofesszora, Mellár Tamás jóval impulzívabban szerepel az este folyamán inkább a magyar problémákra helyezte a hangsúlyt:

 

"Bírálta a kormány gazdaságpolitikáját az „Európa Jövője” vitaesten Mellár Tamás közgazdász. A Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke szerint a jövő évi költségvetés alapján 2012-ben nemhogy százezer – ez kellene ahhoz, hogy a kormány célkitűzése teljesüljön – de tízezer munkahely sem jön majd létre Magyarországon. A professzor szerint a kormány által indított közmunkaprogram  helyes célkitűzés, de csupán kármentés, amely önmagában nem képes tartósan megoldani a foglalkoztatási gondokat.

 

Mellár Tamás szerint stratégiai hiba, hogy a kormány a Széll Kálmán terv alapján 88 milliárd forintot készült kivonni a felsőoktatásból. Az egyetemi tanár hangsúlyozta, hogy az oktatási reformokra égető szükség van, de az ilyen mértékű pénzkivonás kifejezetten negatív hatással lehet a gazdaságra. A közgazdász elhúzódó pénzügyi válságra számít szerte a világon, ugyanis szerinte jelenleg nem adottak a feltételek egy olyan jellegű technológiai váltáshoz, amely például a harmincas- vagy a kilencvenes évek eleji recessziónak véget vetett. Magyarországon ráadásul tovább romolhat a helyzet: „a kormány ugyanis nem találta meg a foglalkoztatás növelése felé elindító lépéseket” – összegezte véleményét Mellár Tamás." - olvasható a hírportálon.

 

A teljes írást a vg.hu-n olvashatja el.