Népszabadság vélemény: Aki Á-t csal...
Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy... a kormány közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát akadályozza saját hatalmi ambícióitól vezérelve; minden olyan kezdeményezést támogatni kell, amely erősíti az átláthatóságot, elősegíti a hatalom ellenőrizhetőségét – ez áll a Fidesz választási programjában, mellyel megnyerte a választásokat.
Népszabadság vélemény: Aki Á-t csal...

A Fidesz átmenetele című sorozatom utolsó részében sokat idéztem abból a programból. Csupa olyat, aminek a második Orbán-kormány az ellenkezőjét tette. Csak a helyhiány akadályozott meg abban, hogy még többet idézzek. A Fidesz esetében az a normális, hogy az ellenkezőjét teszi annak, amit ígért. Ha egy párt így tesz, akkor a hatalma illegitim. Vélekedett a Fidesz 2006-ban. Orbán Viktor erre a tételre hatalmas retorikai építményt alapozott.

 

Ezen retorika szerint Orbán jelenlegi kormánya nem legitim. Nem arról van szó, hogy az ellenzék gondol a világról és annak részleteiről valamit, a Fidesz pedig valami mást, vitatkozni lehet rajta, kinek van igaza, végül a választók választotta igazság érvényesül. Nem. A kormányzó Fidesz minden markáns állítása a Fidesz valamely korábbi markáns állításának az ellentéte. A véleményváltozás nem ideológiai fejlődésből, hanem a párt érdekeinek változásából fakad.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható.