Népszabadság vélemény: El lettek határolódva
„Nem rúgták ki a Századvég tudományos munkatársát.” Ez vezető hír tud lenni a magyar sajtóban, igaz, nem minden ok nélkül.
Népszabadság vélemény: El lettek határolódva

A Századvég munkatársa, Virovácz Péter olyat tett, ami egy abszolút független kutatóintézet tudományos munkatársától több mint meglepő: mélyreható kutatás és elemzés után debreceni szerzőtársával azt írta le, amit gondol. Hogy az egykulcsos adó bevezetésével a gazdagok jártak jól, hogy az adatok szerint az adóreform 1,7 millió embernek több pénzt hozott, míg két és fél millióan rosszul jártak, s hasonlók; nálunk fejlettebb együttműködési rendszerekben már ez önmagában a felségsértés minősített esete, és akasztás jár érte.

 

Ennek ellenére Virovácz Pétert még csak a szőnyeg szélére se állították, megúszta azzal, hogy az intézet elhatárolódott tőle. Ez jó. Az elhatárolódásnak nincsenek ugyan azonnal észrevehető következményei, ám egy idő után azért meglátszik az emberen, hogy el vannak határolódva tőle, például másképp néz rá a békemenet.

 

Igaz, más oldalról nézve kifejezetten előny efféle elhatárolódás után, ha az ember munkájához nem adja nevét a munkaadója, nem kellemes ugyanis, ha a világ megtudja, hogy milyen munkahelyünk van. Nem tudni, hogy a Századvégnél tudják-e, de a történtek után senki se fogja komoly intézetnek tartani őket, s nem is csak azért, mert nem mernek a kormányétól eltérő álláspontot magukénak vallani, hanem, mert az elhatárolódással kinyilvánították az összes munkatársnak, hogy ha úgy adódik, nem állnak melléjük, nem védik meg őket, sőt elhatárolódnak tőlük, ergo ilyen helyre nem szabad menni dolgozni, mert ez nem kutatóintézet, hanem pártiroda.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható.