Népszabadság vélemény: Örökmozgó
Nem lehet választási költségvetés jövőre – kötötte meg magát a minap Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miközben megkezdődött a kormányzati osztogatás. Ennek jegyében a Fidesz frakcióvezetője feltalálta az örökmozgó gazdaságot.
Népszabadság vélemény: Örökmozgó

Rogán Antal olyan törvényt akar, amely a közműszolgáltatásokat egyetlen nonprofit rendszerbe fogja, s amelynek az volna a korszakos lényege, hogy a bevételeit visszaforgatva emeli a szolgáltatás színvonalát. Ezzel lehetne az öröklétig folytatni a fogyasztói árak történelmi jelentőségű csökkentését, amire Magyarország történetében nem volt még példa. Közgazdasági forradalom folyik itt.

 

Ha már nincs mit a GDP megtermelt többleteként elosztani, hát legalább a kiadásokat csökkentsük – a közkassza kevésbé látható rovására, de a magunk kormányzati épülésére. Tegyünk hát bele mindent a nonprofit állami örökmozgóba közszolgáltatásoktól az oktatásig, a maffiagazdaságtól, a hatalmi szóval, „erkölcsi alapon” meghágott bankoktól a kultúráig. Minek államosítanám a gazdaságot, az egész népet államosítom – mondta Hitler. Társadalmasítsuk az egész társadalmat – mondta a „létező szocializmus”.

 

Vegyük „közkézbe”, akár nonprofit jelszóval az egész nemzetet. Legfeljebb majd bukásunk pillanatában felrémlik bennünk, amire az átkos rezsim legnyakasabbjainak is rá kellett ébredniük a végén, hogy ez az államosított társadalom életképtelen. Valóságos piac nélkül nemhogy növekedni, fejleszteni nem tud, de még működni sem. Az örökmozgó társadalom ötletét a politikai kényszer szülte. Mert azt Rogán sem titkolja, hogy a kormányzó párt szeme előtt csakis a következő választások lebegnek.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható.