Népszabadság vélemény: Voksot vagy életet!
A jövő évi választások egyik legfontosabb kérdése eldőlt. 2014-től Orbán Viktor nem lesz szabadon választott, legitim kormányfő Magyarországon. Kormányfő lehet, legitim nem.
Népszabadság vélemény: Voksot vagy életet!

A választások legitim győztese csak az ellenzék lehet. Egyszerű: a törvénytelen előnyszerzéssel elért győzelem nem legitim, a törvénytelen hátrányok elszenvedése ellenére elért győzelem legitim. Mint az amerikaifociban vagy a kosárlabdában. Ha szabálytalanság révén sikerült a nagy dobás, akkor nem érvényes, ha szabálytalanság ellenére, akkor érvényes. Arról ne is beszéljünk, hogy még pluszdobás, pluszyardok is járhatnak érte.

 

Nem egyértelmű, hol az a pont, amikor már nem beszélhetünk a regnáló hatalom által legitim módon megnyerhető, szabad választásokról. De most már egyértelmű, hogy túl vagyunk e ponton. A politikai verseny szabályait a kormánytöbbség a saját érdekei szerint átírta, versenytársai álláspontját semmibe vette, a választókerületeket szintén egyoldalúan alakította ki, kizárólag a saját előny szempontja szerint.

 

Az új szabályokkal kirívóan aránytalan, a választói akaratot szélsőségesen eltorzító rendszert hoztak létre, mely két-három nagyobb párton kívül mindenkit ellehetetlenít. A közmédiát és a nyilvánosság tereinek túlnyomó részét hatalmi eszközökkel elfoglalták, a végrehajtó hatalom korlátozásának, ellenőrzésének intézményeit felszámolták, a választások törvényes lebonyolításának a garanciáit jelentős részben eltüntették. Elfogadom, mindez még nem mindenkinek elég ahhoz, hogy egyértelmű legyen: túl vagyunk ama ponton.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható el.