Népszava vélemény: Nincs ünnep
A véglegesen kettészakadt országban az ünnepek is áldozatául estek a szembenállásnak. S bár a tegnapi szónokok kötelességüknek érezték, hogy fejet hajtsanak 56 hősei előtt, már a jövőre gondoltak. A közeljövőre természetesen, a tavaszi választásra, ahol el kell dőlnie, marad-e Orbánország, vagy visszatérhet a Magyar Köztársaság. A beszédekben a válaszok világosak voltak. A tömeg reakciói is.
Népszava vélemény: Nincs ünnep

De mindebben egyelőre - mindkét oldalon - csak a remény fogalmazódott meg. A Hősök terén, a hivatalos állami ünnepségen, ahová megérkeztek a magukat Békemenetnek nevező Orbán-hívők, valóban rengetegen voltak. A Műegyetem előtt, a demokratikus ellenzék demonstrációján is sokan - de nem elegen. A különbség szembetűnő. A kétharmad propaganda-gépezete a következő napokban nyilván ki is használja ezt. Ámíthatják magukat. A kormányváltókat ugyanis meggyőződésük és lelkiismeretük vitte a megemlékezésre, a kormánypártiakat viszont a kitűnő szervezés. A közmédiumok hetek óta sugározták a felhívásukat, s a hívők utaztatását is remekül megoldották. Pénz nyilván nem számított.

 

A szónokok mögötti díszletekből pedig megállapíthatta mindenki, mennyit változott a világ. A Műegyetemnél egy óriási kokárda előtt beszéltek a kormányváltók. Jó egy évtizede a kokárdát éppen a Fidesz járatta le, amikor az akkori kormány elleni tiltakozás eszközének használta. Arra is emlékezhetünk, hogy Orbán Viktor mögött korábban hol illusztris személyiségek, hol pedig fizetett fiatalok voltak láthatók a beszédei idején. Tegnap viszont délceg katonák álltak a háttérben (a történelmi zászlókkal). Felmerült a kérdés: van-e ennek valami jelentősége? Pillanatnyilag nem tudjuk, talán nem is szeretnénk választ kapni rá.

 

Az viszont senkit sem lepett meg, hogy a beszédek jelentős része a másik fél - finoman szólva - bírálatából állt. A demokratikus ellenzék vezetői láthatóan elszántak. Úgy érzik, meg tudják szabadítani az embereket attól a rezsimtől, amely a túlnyomó többségnek romló életet, kiszolgáltatottságot és reménytelenséget hozott. Egymás bírálata azonban nem segítheti a célok elérését.

 

Az írás a népszava.hu-n folytatódik.