Népszava vélemény: Orbán ölelése
"Építem a baloldalt is magába foglaló nemzeti közösséget" - nyilatkozta Orbán Viktor még a választások előtti napokban. A mondat, túl azon, hogy hihetetlen magabiztosságra utal, mintegy megelőlegezi a kétharmados győzelmet, túlmegy a híres-hírhedett kötcsei gondolaton, amely a centrális erőtérről értekezett.
Népszava vélemény: Orbán ölelése

"Építem a baloldalt is magába foglaló nemzeti közösséget" - nyilatkozta Orbán Viktor még a választások előtti napokban. A mondat, túl azon, hogy hihetetlen magabiztosságra utal, mintegy megelőlegezi a kétharmados győzelmet, túlmegy a híres-hírhedett kötcsei gondolaton, amely a centrális erőtérről értekezett. Az a több, mint négy évvel ezelőtti kijelentés ugyanis csak azt a vágyát - nem: határozott célját -, fogalmazta meg Orbán Viktornak, hogy a politikai közepet kívánja elfoglalni. Azt a közepet, ahonnan nézvést mindenki szélsőségesnek látszik.

 

Akkor, Kötcsén, még nem a kétharmad foglalkoztatta őt, vagy ha igen, nem a nyilvánosság előtt, azóta azonban nem csak megízlelte ezt a többségét, meg is részegedett tőle. De persze, lehetséges, hogy pusztán én akarom őt ilyen "részegnek" látni, vagy láttatni, valójában a többség a hatalomgyakorlásnak ezt a módját kedveli, ebben érzi jól magát. Egy olyan rendszerben, ahol lényegében egy párt és egy vezér határoz meg mindent. Ne legyen kétségünk: Magyarország lakossága négy éven belül másodszor szavazott az egypártrendszerre, s míg a négy évvel ezelőttit írhatjuk a tudatlanság, a Fidesz nem ismerete számlájára, ezt a mostanit már tudatos döntésnek kell tekintenünk.

 

És ez akkor is így van, ha a választási rendszert agyon manipulálta a kormánytöbbség; ha normális körülmények között ez a szavazás sehogyan sem eredményezhetett volna kétharmados győzelmet. Azért van így, mert az elmúlt négy esztendőben volt idő megismerni Orbán szándékait, tudtuk, láttuk mire használja fel a rendkívüli erőt és az is egyértelműen megmutatkozott, hogy az egypárt-rendszer logikája szerint működteti hatalmát.

 

A folytatás a népszava.hu-n olvasható.