Nincs több sunnyogás, Orbán és Matolcsy beint!
Orbán úgy érzi, Magyarország immár nyíltan felvállalhatja az EU-IMF megállapodás megkérdőjeleződését. Az álláspontokat tudatosan távolítja: vagy ászai vannak, vagy blöfföl.
Nincs több sunnyogás, Orbán és Matolcsy beint!

Rég nem látott dolog történt tegnap: Matolcsy Györgyöt újra nyilatkozni engedte a kormányfő. A Véleményvezérnek úgy tűnik, ez egyáltalán nem véletlen, hanem egy újabb kommunikációs stratégiaváltás része. A kormány ugyanis az EU-IMF hitel ügyében támadóállást vett fel.

 

Az elmúlt négy-öt hónapban a kormány időhúzásra játszott: azt hajtogatták, ha rajtuk múlna, már holnap megegyeznének. Széttárták a karjukat és a kormányfő szavaival élve magányosan üldögéltek a tárgyalóasztalnál az IMF-re várva. Mindeközben természetesen a miniszterelnök gondosan ügyelt arra, hogy az EU által a tárgyalások előfeltételeként szabott törvényi változtatások közül többet ne hajtson végre. Tette ezt részben annak érdekében, hogy legalább az egykori gazdasági szabadságharc látszatát fenn tudja tartani, de sokkal inkább azért, mert azt remélte, megúszhatja a hitelkeret nélkül.

 

Ebbe a gondolkodásba nyújtott bepillantást egy korábbi Csaba László-interjú. A CEU-s professzor ebben a beszélgetésben Orbán Viktor tanácsadójaként pozicionálta magát, és azt fejtegette, könnyen lehet, nincs is akkora szükségünk erre a pénzre, mivel a külső környezet pozitív változása és a magyar gazdaságpolitika új lépései lehetővé teszik majd a magyar államadósság piacról történő finanszírozását.

 

Amiről sem ő, sem a kormány tagjai nem szóltak egy szót sem, az az, hogy ez az elsősorban retorika szintjén játszott szabadságharcosdi a valóságban borzasztó költséges az országnak. Az említett piaci finanszírozás ugyanis lényegesen drágább, mint az IMF-hitel: csak az elmúlt hónapok időhúzása százmilliárdokba került a költségvetésnek.

 

Úgy tűnik azonban, véget ért a sunnyogás, a szemfényvesztés ideje. Valószínűleg azért, mert mostanra mindenki számára – beleértve az ebből a szempontból meghatározó londoni alapkezelőket – világossá vált, mire is megy ki a játék. Az új stratégia első vezényszavát Varga Mihály adta ki, aki elmondta, hogy az EU-IMF tárgyalásokon a gazdasági és politikai kérdések egészségtelen módon összekavarodnak.

 

Paradox módon Varga szavaiból az derült ki, hogy immáron az IMF lett a jófiú, akivel gazdasági-szakmai ügyekről lehetne beszélni, és az EU az ügyeletes gonosz, amiért megengedhetetlen módon oda nem illő politikai szempontokat vonna be a tárgyalásokba.

 

A teljes írást a Véleményvezér blogon olvashatja el.