Ősbűn
„Bokros az értelmetlen népnyúzás, a reform az öncélú megszorítás szinonimája – lett és maradt” - írja Ferencz Gábor a Népszabadságban.

„– A végtörlesztéssel nagyon mély sebet ütött a kormány a növekedésen – számolt be lapunk az elhangzottakról –, maga elől zárta el a gyorsításra alkalmas utat.” - utal a szerző a miniszterelnök múlt heti, tekintélyes közgazdászokkal való találkozására.

 

“Ennyi? Egyetlen, a bankoknak még oly súlyos veszteséget okozó állami intézkedésre lenne visszavezethetőminden gazdasági probléma, a forint árfolyama, a sikertelen állampapír-aukció és a börze pangása? Ez lenne az az ősbűn, amelynek felismerése, őszinte megbánása, netán cselekvőjóvátétele az üdvözüléshez vezetőutat is megnyitja? Talán érdemes volna egy kicsit tágabbra nyitni a horizontot, két-három hónapnál régebbi történéseket is a látómezőbe emelve.” - folytatja a jelenlegi események értelmezését Ferencz Gábor.

 

„Nyissuk fel például az 1995-ös annaleseket. Sok ismerős tételt találunk. Akut egyensúlyi problémák tárulnak elénk az év elejéről beszámoló statisztikai jelentésekben, a kormány gazdaságpolitikájával szemben kialakult súlyos külföldi bizalmatlanságot, a fizetésképtelenség határára sodródott országról szóló beszámolókat olvashatunk. Az emberek közérzete rossz, hiszen a megelőző(választási) évben még érezhetően emelkedtek a bérek, ám a fogyasztás, az import masszív gyarapodása tönkretette az államháztartás mérlegét. A büdzsé csak rövid lejáratú állampapírok kibocsátásával tudja fedezni pénzigényét, hosszabb távú papírjaira ugyanis nem akad vevő. A bizonytalanságot erősíti, hogy nincs érvényes megállapodás az IMF-fel, s a nemzetközi sajtó már arról cikkezik, hogy az előzőévben kirobbant adósságválság (nem görög, hanem mexikói) következőáldozata Magyarország lehet.” - utal vissza a szerzőa rendszerváltás utáni évek gazdaságpolitikai tapasztalataira a szerző.

 

Ferencz úgy vélekedik, hogy az ún. Bokros-csomagnak volt köszönhető, hogy „Orbán Viktor 1998-ban, az új kormányprogram vitájában már az európai átlagot meghaladó gazdasági növekedést ígérhetett.”

 

Ennek ellenére az jóval negatívabb értékelést kapott a jobboldali diskurzusban:

 

“Az ezt lehetővé tevőcsomag (és persze névadója) azonban akkor is, azóta is átok alatt állt a Fidesz köreiben, vezetőik szónoklataiban Bokros az értelmetlen népnyúzás, a reform az öncélú megszorítás szinonimája – lett és maradt.

 

Ez az az ősbűn, amelynek bevallása nélkül semmin sem lehet fordítani.”

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatja el.

 

Kép forrása: nol.hu