Újabb levelet kap Orbán Brüsszelből, folytatódik az eljárás
Tovább folytatja gyorsított kötelességszegési eljárásait Magyarország kapcsán az Európai Bizottság - döntöttek a biztosok szerdai brüsszeli ülésükön. Brüsszelből újabb levelet küldtek az Orbán-kormánynak, Magyarországnak egy hónapon belül válaszolnia kell. Az EU még komolyan aggódik - írja a HVG.hu.

A biztosok döntése értelmében levelet küldött az Európai Bizottság a magyar kormánynak, méghozzá a legkiemeltebb témában, az MNB függetlensége kapcsán. A levélben az eddigi vállalások mellett további részletek tisztázására szólítja fel Brüsszel az Orbán kormányt.

 

Az EB továbbra is fenntartja aggályait az igazságügy függetlensége és az önálló adatvédelmi ombudsman hivatalának felszámolása kapcsán.

 

Brüsszel a következő szintre viszi az eljárást és érvekkel alátámasztott véleményt küld a kormánynak a bírák kötelező korai nyugdíjazása és az adatvédelmi biztos ügyében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két ügy hamarosan bíróság elé kerülhet. Emellett az MNB és az igazságügy függetlensége kapcsán is levelet küldenek, amelyben további részletek tisztázására szólítják fel Budapestet.

 

"Magyarország válaszolt az EB néhány fenntartására, de továbbra is fenntartja számos komoly aggodalmát a lehetséges EU-s jogsértések kapcsán" - jelentette ki szerdán Viviane Reding igazságyügyi uniós biztos. A biztos hangsúlyozta, a 274 bírót és ügyészt, vagyis a magyar bírói kar tizedét érintő korai nyugdíjazás és az adatvédelmi ombudsman ügyének kapcsán gyors cselkvést várnak a kormánytól az EB aggályainak tisztázásához.

 

Magyarországnak egy hónapja lesz a most elküldött levélre válaszolni. Most az a legfontosabb, hogy a kormány gondoskodjon arról, hogy a februári válaszukban összefoglalt jogszabálymódosítási vállalásokat véghezvigye és folytassa a tárgyalásokat a további szükséges módosításokról - közölte a szerdai sajtótájékoztatón Pia Ahrenkilde Hansen szóvivő. Hozzátette: jelentős előrelépés történt, de továbbra is vannak aggályra okot adó részletek, amelyek a magyar és az uniós jog ütközését mutatják.

 

Arra kérdésre, hogy a mai döntés mit jelent az IMF-tárgyalások elindítására nézve, a szóvivő elmondta: egyértelmű, hogy az EB feltételei nem teljesültek egyelőre, annak ellenére sem, hogy Brüsszel nem fogalmazott meg érvekkel alátámasztott véleményt. (Az EB egy köztes lépésről döntött, amely további kérdezősködést és egyeztetéseket jelent.)

 

A teljes cikket a HVG.hu-n olvashatja el.