Ujjgyakorlat
"Egyetlen petákot se" vesz majd el tőlünk az Európai Unió, állítja Orbán Viktor. Kivételesen azt remélem, hogy igaza lesz. Magyarországnak szüksége van arra a pénzre, amelyet igénybe vehet a kohéziós alapból - írja Mesterházy Attila az mszp.hu-n megjelent cikkében.

De nézzük meg, hogyan is alakulhatott ki ilyen helyzet!


Először is, a felzárkóztatási pénzek elvonásának lehetőségét tartalmazó szabályrendszert az a gazdasági kormányzásról szóló szabálycsomag tartalmazza, amely a 2011-es magyar uniós elnökség egyik legfőbb eredménye volt az Orbán-kormány kommunikációja szerint. Igen, ezt a lehetőséget Orbánék közreműködésével fogadta el az Unió. Miközben Fazakas Szabolcs, egykori MSZP-s miniszter az Európai Számvevőszék tagjaként ellenezte, hogy a felzárkóztatási pénzek megvágásával lehessen büntetni a tagországokat.


Másodszor, az Európai Bizottság a fenti szabály alapján csak javaslatot tett arra a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy alkalmazza a szankciót Magyarországgal szemben. Ennek alapjaként az a helyzetértékelés szolgált, amely szerint hazánk átlépte a deficit elfogadható mértékét. Ezt a tényt azonban nem a Bizottság, hanem a pénzügyminiszterek tanácsa állapította meg január végi ülésén. Kérdem én, ha a kormány tiltakozik ez ellen, akkor merre járt Matolcsy György, mikor a pénzügyminiszteri tanácsban ez a döntés született?


Továbbá, mit kíván tenni a nemzetgazdasági miniszter, mikor a felzárkóztatási pénzek felfüggesztéséről kell majd határozni? A pénzügyminiszterek tanácsában 23 néppárti politikus ül. Lehet naponta kóros látomásokra hivatkozni a baloldali világ-összeesküvésről, de talán mégiscsak az lenne a kormány feladata, hogy saját párttársai körében lobbizzon Magyarország, a magyar emberek érdekében. Nem hazaárulózni kellene, hanem dolgozni.


Harmadszor, miért is van nekünk költségvetési hiányunk? A miniszterelnök a szokásos lenézőfölényességgel "ujjgyakorlatnak" nevezte az előttünk álló költségvetési beavatkozásokat, amelyek a kohéziós pénzek felfüggesztésének elkerülését szolgálják. Ezzel kapcsolatban szabadjon megjegyeznem, hogy ami költségvetéssel kapcsolatos, az nem ujjgyakorlat ennek a kormánynak. Az Orbán-kormány a büdzsé negatív bajnoka Magyarországon, mert egyszerűen képtelen arra, hogy működtesse az államháztartást. Úgyhogy én azért sokkal több szerénységet javasolnék.

 

A teljes írást az mszp.hu-n olvashatja el.