Veszélyes-e Orbánra az "olajfa-koalíció"?
Végigböngészve az elmúlt időszak sajtótermését, jól látható, hogy a Nemzeti Együttműködésen kívül eső, de a politikából még nem teljesen kiábrándult közönséget egyetlenegy kérdés foglalkoztatja: miként lehet leváltani Orbán Viktor rendszerét - írja Bőhm András a hvg.hu-n.

Orbán Viktor víziós politikus, aki korszakos személyiségként akar bevonulni a magyarok emlékezetébe. Politikája hiába káros és hamis, mindaddig eredményes marad, amíg a jobbközépen nem akad kihívója. Mindaddig, amíg üres retorikájával képes egyben tartani táborát, amíg a tisztességes és kulturált konzervatívok nem gyűjtenek elég önbecsülést és erőt a szembeforduláshoz, addig sikeres lesz, és ezen egy esetleges (bár igen bizonytalannak tűnő) választási vereség is csak karcolást ejthet.

 

Nem lehet többé ésszerű az a stratégia, amelyik a baloldali ellenállás jegyében szövetségbe igyekszik kényszeríteni mindazon erőket, melyek szemben állnak a demokráciát és jogállamot romboló alkotmányos puccsal. Nem lehet ésszerű, mert vereségre van ítélve. Nem méltányos, nem időszerű és nem is erkölcsös az az elképzelés, hogy a szocialista párt infrastruktúrájának fölhasználásával jöjjön létre egy koalíció, amelyik majd legyőzi, úgymond, a jobboldalt.

 

Olyan pártnak kell megszületnie, amelyik helyreállítja a jogállamot, amelyik képes azokra a szerkezeti átalakításokra, melyeket kormányok sora elmulasztott megtenni, amelyik kapitalista piacgazdaságot hirdet, amelyik megszünteti a politika és gazdaság bűnös összefonódását, amelyik elkötelezetten uniópárti, amelyik felhagy a demagóg retorikával és felelőtlen ígérgetéssel. Azoknak kell majd e párt élén állnia, akik megszemélyesíthetik a valódi nemzeti egységet a korszerű, nyugatias jövőt várók számára. Olyan pártnak kell állnia a politikai térkép közepén, amelyik az Orbán-rendszert leváltani akarók számára kínál alternatívát.

 

A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatja el.